Atakan Irmak / Diriliş Postası

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak göreve gelen Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım alanında yapılan yolsuzluklardan haberdar olduğunu ifade etmiş ve yolsuzlukla mücadele edeceğinin sinyalini vermişti. Halef selef bakanlar arasında kısa süreli tartışmaya yol açan yolsuzluklar hakkında başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere kapsamlı operasyonların yürütüldüğü ifade edildi. Tarım ve hayvancılık alanında yerlileşme projesiyle özellikle gençleri hayvancılığa yönlendirmek maksadıyla hibe desteği yapmaya karar veren Tarım Bakanlığı’nda yolsuzluk iddiaları sık sık gündeme geldi. Et fiyatlarındaki artışı düşürmek amacıyla ithal et için gümrük vergisinin alınmaması ve saman ithalinin yapılmasıyla birlikte hibe desteği projesinin ne durumda olduğu akıllara geldi. Tarım Kredi Kooperatifi’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan temsilciliklerinde yolsuzluk dedikodularının yayılması da genel merkezi harekete geçirdi. Yolsuzluğa karışan paraların FETÖ ve PKK terör örgütlerine aktarıldığı iddiası ise araştırmanın merkezi haline getirildi.

Doğu’da kooperatif yolsuzluğu

Yolsuzluk olaylarından dili yanan kurumlardan birisi de Tarım Kredi Kooperatifi. Kurumun il temsilciliklerinde yaşanan yolsuzluklar Meclis’te gündem maddesi haline geldi. Bursa Tarım Kredi Kooperatifi’nde yaşanan yolsuzlukları CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal soru önergesi olarak sunmuş ve kooperatif ortaklarının yaklaşık 3 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği ortaya çıkmıştı. 1 milyon çiftçinin ortak olduğu kooperatifte 3 yıl içerisinde 450 milyon liralık zarar tespit edildi. Yolsuzluk operasyonlarına titizlikle gidildiğine dikkat çeken bir Tarım Kredi Kooperatifi yetkilisi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan kooperatiflerde de yolsuzluk söylentilerinin olduğunu ifade ederken “Bölgede yaşanan yolsuzlukların araştırılması için müfettişler kooperatiflerin incelemesine devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Genel müdürlük iddiaları soruşturuyor

Doğu temsilciliklerinde yolsuzluk yapılarak elde edilen paraların FETÖ, PKK gibi terör örgütlerine aktarıldığı ise en çarpıcı iddia. Bankalarda bulunan sistem gibi Tarım Kredi Kooperatifi de kendi bünyesinde oluşturduğu denetleme kurumlarını harekete geçirerek yolsuzluk iddialarının bulunduğu illere gönderdi. Kooperatif genel müdürlüğü, bölgeye müfettişlerini göndererek konunun titizlikle araştırılması ve gün yüzüne çıkarılması için harekete geçmiş durumda. Bölgede yapılan tetkikler sonucu yolsuzluk iddialarına adı karışan kişilerin savcılığa bildirileceği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim