ABD’nin, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan casus papaz Andrew Craig Brunson üzerinden Türkiye ekonomisini hedef alan yaptırımlarına karşı Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) yeni bir hamle geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yurt dışı eğitim programından Amerika’yı çıkardıklarını açıkladı. Buna göre; Türk çocuklarının uluslar arası eğitim için Birleşik Devletler’e gönderilmemesine karar verildi. Dolayısıyla yaptırım ile beraber Türkiye’nin, yüksek lisans ve doktora için ödediği 35 milyon Dolar’lık sözleşme de iptal oldu.

Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, ABD yerine Uzakdoğu ve Avrupa’daki ülkelerin tercih edileceğine dikkat çekti. YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç da alınan dış politika hamlesi gereği uyarılacak. Safran, “Spesifik branşlar dışında hiçbir alanda çocuklarımızın ABD’de eğitim almasını istemiyoruz. Türkiye’nin parasını dışarıya, özellikle Amerika’ya harcamayacağız” dedi.

“20 ALANDA ASİSTANI YETİŞTİR”

Bakan Yardımcısı Safran, Vakıf üniversitelerinin asistan yetiştirme konusunda büyük sıkıntılar çektiğini, devlet üniversitelerinden hazır aldığını eleştirerek, “Onun için aslında vakıf üniversitelerine konulacak şartlardan birisi bu. ‘Öğretime başlamadan önceki süreçte 20 alanda asistanı yurt dışına gönder, yetiştir’ diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim