Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt’u ziyaret etti. Bozdağ burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, önemli açıklamalarda bulundu.

“Erken seçim yok”

Erken seçim tartışmalarına ilişkin konuşan Bozdağ, “AK Parti ve MHP’nin erken seçim talebi yok. AK Parti hükümetleri döneminde seçimler daima vaktinde yapılmıştır. Sadece 2007 seçim krizini aşmak maksadıyla 6 ay kadar öne çekildi. 2011, 2015 seçimleri vaktinde yapılmış seçimlerdir. 2019 seçimi de vaktinde yapılacaktır. Bunun kararını biz çok net bir şekilde açıkladık. Erken seçim yoktur, vaktinde seçim vardır.” ifadelerini kullanarak erken seçim tartışmalarına son noktayı koydu.

“OHAL’in devam ettirilmesi gereken şartlar varlığını koruyor”

Gazetecilerin OHAL hakkındaki sorularını yanıtlayan Bozdağ, “Hızlı karar almak, alınan kararları hızlı uygulamak, FETÖ başta olmak üzere diğer terör örgütleriyle etkin bir şekilde mücadele etmek ve devletin içerisindeki terör sızıntılarını ve uzantılarını ayıklamak ve ülkemizin güvenliğini daha güçlü bir şekilde sağlamak, demokrasimizi güçlendirmek, insan haklarına dönük saldırıları ortadan kaldırmak ve kısa sürede olağanüstü hal sürecini sonlandırmak, olağan döneme dönmek maksadıyla ilan edildi.” diye konuştu.

OHAL’in devam ettirilmesini gerektiren şartların varlığını koruduğunu anlatan Bozdağ, “O nedenle olağanüstü hal uzatılma kararları alındı. Olağanüstü hal bir kez daha uzatılacak, bu konudaki usülü de biliyorsunuz, Milli Güvenlik Kurulu toplanıp, tavsiye kararı alıyor daha sonra Bakanlar Kurulu olağanüstü hal ilanına karar veriyor ve Mecliste görüşüldükten sonra olağanüstü hal uzatılmış oluyor. Şimdi yine aynı usulü takip edeceğiz. Muhtemelen 17’sinde Milli Güvenlik Kurulunun gündeminde yer alacak ve Bakanlar Kurulu kararıyla parlamentoya gelecektir. Olağanüstü hal, bir kez daha uzatılacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“ByLock tuzağına düşenlerin iadesi KHK ile yapılacak”

Gazetecilerin Mor Beyin yazılımı nedeniyle ByLock’a yönlendirilen ve mağdur olanlarla ilgili KHK hazırlıklarının sorulması üzerine Bozdağ, bununla ilgili hazırlıkların tamamlandığını, yakında KHK’nın çıkacağını bildirdi.

11 bin 480 kişi içerisinden kamudan ihraç edilen kişi sayısının 2 bin 168 olduğunu dile getiren Bozdağ, “Bu 2 bin 168 kişiden durumları tek tek kurumlarınca inceleniyorlar. Eğer bunlar sadece bu Mor Beyin uygulaması nedeniyle FETÖ’nün kurduğu tuzak üzerine Bylock’a yönlendirilmiş, tuzağa düşürülmüş kişilerdense onların iadesi KHK ile yapılacaktır. İade edildikten sonra hakları devam edecek. Ancak başka gerekçelerle onlar atılmışsa onlarla ilgili ayrı bir değerlendirme yapılacak. Şu anda kurumların çalışmaları tamamlanmış durumda. Sayıyı ise KHK yayınlanınca göreceksiniz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim