Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016‘daki darbe girişiminde, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığına sözde “sıkıyönetim emri“nin geldiği sırada yaşanan hareketliliğin görüntüleri iddianamede yer aldı.

Samsun merkezli 9 ilde FETÖ’nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, aralarında eski Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Murat Özer’in de yer aldığı 24’ü tutuklu 34 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığında kaydedilen görüntülere de yer verildi.

Görüntülerde, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, nizamiye giriş kapısını gösteren kameranın saatine göre dönemin Albay Hakan Kaya’nın 15 Temmuz’da saat 23.20 sıralarında Sahil Güvenlik Komutanlığı nizamiye girişi kapısında özel aracıyla giriş yaptığı yer aldı.

Limandan ayrılarak liman ağzına doğru seyre çıktıkları, güvenlik kamerasında

Kamera kayıtlarından alınan fotoğraflara göre, TCSG Dost gemisinin muhabere astsubayı C.A. saat 23.27 sıralarında elinde koşar adım götürdüğü evrağın “sıkıyönetim direktif mesajı” olduğu, gönderen kısmının “SAGUVTRA-HABMERTAYFUN” olarak gözüktüğü, “gereği olarak SAGUVKARA (Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı)” ifadesinin yer aldığı, bu bağlamda C.A’nın koşar adımla bu mesajı “TCSG Dost” isimli gemiye ulaştırmaya çalıştığı belirlendi.

Saat 00.12’de ise Özer’in karargah binasına giriş yaptıktan sonra makam odasına Kaya ile girdikleri, Kaya’nın elinde içerisinde evrak olduğu değerlendirilen varaka bulunduğu da güvenlik kameralarından tespit edildi.

İddianamede, “Kamera kayıtları tahkikat dosyasındaki mevcut bilgi belgeler doğrultusunda imkanlar el verdiğince incelenmiş olup, yapılan incelemeler ve değerlendirmelerde ‘sıkıyönetim direktifi’ konulu evrağın TCSG Dost ve TCSG 69 isimli gemilere iletilmiş olunabileceği, şüpheli Hakan Albay’ın ‘sıkıyönetim direktifi’ni temin ederek şüpheli Murat Özer’e ilettiği, ayrıca saat 00.27 sıralarında haber merkezi görevlilerinin koşar adımlarla şüpheli Murat Özer’e bir evrak ilettikleri anlaşılmış ancak evrakla ilgili bir tespit yapılamamış, TCSG 30 isimli geminin 00.50 sıralarında limandan ayrılarak liman ağzına doğru seyre çıktıkları, güvenlik kamera kayıtlarına göre Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı personelinin saat 00.10’dan itibaren bir koşuşturmaca içerisinde oldukları anlaşılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

İddianamede, dosya kapsamındaki 34 sanık hakkında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs”, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Editör: Haber Merkezi