Önceki gece – gündüz saatlerinde Türk milleti tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ve milli irade diyerek darbeye dur dedi. Van, Hakkari, Muş, Erzurum ve Bitlis’te sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini protesto etti.

Van’daki Beşyol Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla “Dik dur eğilme bu millet seninle”, “İşte ordu işte komutan”, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” şeklinde sloganlar atıp, alkışlarla kalkışmaya tepki gösterdi.

Meydanda vatandaşların protestosuna destek veren AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, ordunun içindeki bir kesimin halkın parasıyla alınan silahları halka karşı kullandığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin dirayetli duruşuyla darbe girişiminin püskürtüldüğünü belirtti.

Demokrasi, insan hakları ve haktan yana olan herkesin dünden bu yana alanlarda olduğunu ifade eden Soğanda, şöyle dedi:

“Tüm ülkede olduğu gibi Van’ımızda da on binlerce kişi bu meydanlarda direndi. Halkımız bu darbecilere karşı gücünü göstermiştir. Alanlarda olmaya devam edeceğiz. Alanları doldurup, direnen tüm vatandaşlarımıza, demokrasiden, insan haklarından, hukuktan ve ümmetten yana olan herkese selam olsun. Şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Allah’ın izniyle bu FETÖ girişimini de hep beraber bertaraf edeceğiz. Halkın sesi sokaklarda ve meydanlardadır. Birileri silahla gelmeye çalışıyor, ama bizler yüreğimizle, oyumuzla Cumhurbaşkanımızın, demokrasinin ve hak hukukun yanındayız.”

SİYASİ PARTİLER MİLLİ İRADENİN YANINDA YER ALDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul ve Ankara’daki askeri kalkışmaya ilişkin, “Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor, inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, kim tarafından ve ne amaçla yapılırsa yapılsın, hükümette kimin olduğuna bakmaksızın, tüm darbelere amasız, fakatsız karşı olduklarını belirtti.

Türkiye’nin kurucu partisi olarak her zaman darbelere karşı çıktıklarını ifade eden Yüksel, “Her zaman özgürlükçü demokrasiyi savunduk. Darbe nereden gelirse gelsin, kim ne amaçla yapmaya kalkışırsa kalkışsın, hükümette kimin olduğuna bakılmaksızın, amasız, fakatsız CHP olarak karşı çıktığımızı net bir şekilde ifade etmek istiyoruz.” diye konuştu.

Yaşananların yeni nefret ve ayrımcılıklara yol açmaması gerektiğine işaret eden Yüksel, “Bugün birlik ve dayanışma günüdür. Hiçbir siyasi parti ayrımı yapmaksızın dayanışma günüdür. İleriki günlerde bu girişim aydınlatılacaktır. Her koşulda her türlü otoriterliğe, darbeciliğe karşı çıkacağız. Tarihten gelen misyonumuzla bunu yapmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır. Milliyetçi Hareket Partisi her türlü demokrasi dışı arayışa tavırlı ve karşıdır. Hiçbir dava arkadaşım karanlık sürecin taraf ve faili olmayacaktır.”

DİYANET: ŞİDDETE BAŞVURMADAN KARŞI KOYUN

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, mesajına “Din gönüllüsü kardeşim” ifadesini kullanarak başlayıp, şu çağrıyı yaptı:

“Bugün milletimizin hukukunu korumak için üzerimize düşeni yapmak en büyük vecibedir. Ülkenin ve milletin birliğinin, huzur ve refahının ayaklar altına alınması, milli iradenin cebir ve şiddetle çiğnenmesi asla kabul edilemez. Milletimizin manevi rehberleri olarak her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı milletimizle beraberiz. Hepinizi özgürlüğün simgeleri olan minarelerimizden halkımıza bu büyük ihanete şiddete başvurmadan karşı koymaya davet ediyorum.

Bu gece minarelerin ışığı yanacak, salalar verilerek milletimiz hukukuna sahip çıkmaya davet edilecektir.”

Editör: TE Bilisim