Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ses getirecek türden bir gelişme yaşandı. 15 Temmuz darbesinin ardından Yunanistan’a kaçan 8 FETÖ’cü teröristin iade edilmemesi sonucu Ankara ile Atina arasında siyasi kriz patlak vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Söz vermelerine karşın iade etmediler” açıklamalarına Yunan tarafı oldukça sert yanıt vermişti. Bu mesele, iki ülke ilişkilerini zehirliyordu. Yunan polisi dün, Türkiye tarafından aranan 2 PKK’lı teröristin Atina’da yakalandığını duyurdu.

Karakolda olay çıkardılar

Yapılan resmî açıklamada “Türk makamlarının bu kişiler hakkında başlattığı INTERPOL seviyesinde arama kapsamında şüphelileri Palio Faliro semtinde tespit ederek tutukladık” ifadeleri kullanıldı. PKK’lı teröristlerin parmak izi vermemek için olay çıkardığı, götürüldükleri karakolun camlarına zarar verdiği, güçlükle zapt edildikleri bildirildi.

Söz konusu kişilerin Türkiye’ye ne zaman iade edileceğiyle ilgili bilgi verilmedi. Atina’daki YPG/PKK örgütleri ve Yunan sol partilerinin gençlik yapılanmaları teröristlerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Milliyetçi sayfalar da sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. Yunanistan’ın “Diktatör Erdoğan Türkiye’sinin emirlerine boyun eğdiği” iddia edildi.

Terör siyasetine fren!

1990’larda PKK’lı teröristlere desteğini açık bir şekilde ilan eden, Abdullah Öcalan’ı Türkiye’den kaçırma eylemine dahi girişen ancak 2000’lerde iki ülke ilişkilerinin düzelmesiyle bu siyasetinde frenlemeye giden Yunanistan, PKK ve DHKP-C terör örgütünün çok sayıdaki kaçak üyesine ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’ye şov suçlaması

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katıldı. Burada Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile de görüştü.

Yunan medyası, Türkiye’nin söz konusu buluşma öncesinde Yavuz sondaj gemisini Doğu Akdeniz’e göndererek şov yaptığını, saldırgan siyasetini sürdürmekte ne kadar kararlı olduğunu bir kez daha gösterdiğini yazdı.

“Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) münhasır ekonomik sahasında yasadışı faaliyetler yürütmekle övünen” Ankara’nın, bu duruma yapılan haklı tepkileri zevkle seyrettiği yorumu yapıldı.

Batuhan Gülşah / Atina

Editör: TE Bilisim