Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın geliştirdiği “FETÖ metre” uygulaması kripto örgüt mensupları ve onları yönlendiren “mahrem imamlar” deşifre ediliyor.

FETÖ’nün 2016’daki darbe girişiminin ardından her rütbe ve her sınıftan personelin katılımı ile oluşturulan ekiple uygulama sayesinde bugüne kadar 4 bin 500 FETÖ mensubu denizci asker ile bunları yönlendiren 600 sivil mahrem imam ortaya çıkarıldı.

Ayrıca örgüt mensuplarının mülakat komisyonlarında geçer not alabilmesi için uyguladığı “aday numarası şifreleme yöntemi” de bu sayede tespit edildi.

BALYOZ VE İZMİR CASUSLUK KUMPAS DAVALARI MAĞDURU ASKERLER

Edilen bilgilere göre, Tümamiral Yaycı, DKK Personel Başkanı olduktan sonra orduya sızmaya çalışan FETÖ başta olmak üzere diğer illegal örgütlerle de mücadele için özel bir ekip kurdu. Bu kapsamda mücadelenin hukuki zeminde merkezi olarak yürütülebilmesi için Personel Başkanlığı bünyesinde Adli Takip İnceleme ve İdari İşlem Şubesi (ATİİİŞ) kuruldu.

Bu birimde görevli ekip, Balyoz ve İzmir Casusluk kumpas davaları mağduru askerler ile daha önce Yaycı’nın yakından tanıdığı her sınıftan subay ve astsubaylardan oluştu.

16 BAKANLIK 25 KAMU KURUMUNDAN BİLGİ ALINDI

FETÖ metre tahlili yapılacak kişinin komutanlıktan elde edilen veriler ile 16 bakanlık ve 25 kamu kurumundan elde edilen bilgiler, yazılımı Türk mühendislerce yapılan “karar destek programına” yüklenip, ortaya çıkan sonuçlar uzmanlarca analiz edilmeye başlandı. Uygulama için ilk önce 29 ana kriter seçildi ve sistem, darbe girişiminde yer aldığı somut delilerle tespit edilen isimler için kullanıldı.

FETÖ metreye girilen verilerin sonucunda birbirini tanımadıklarını iddia eden darbe sanıklarının birçok ortak noktası da bu şekilde tespit edildi.

Birçoğu kurmay olan söz konusu subayların yüksek lisans veya doktora tez danışmanlarının FETÖ’den yargılanmaları, askeri lise sınavında aynı sorulara doğru ya da yanlış cevap vermeleri, aynı ortaokuldan mezunu olmaları, göreve atandıktan sonra çoğunun personel temin merkezleri ile ölçme ve değerlendirme görevlisi olmak istemeleri gibi ortak özelliklerinin incelenmesi üzerine FETÖ metre sistemi üzerine konularak daha da geliştirildi.

249 KRİTİK KRİTER

Böylece FETÖ metre için ana kriter sayısı 70‘e, alt kriter sayısı da 249‘a çıkarıldı.

Kurunun yanında yaşın yanmasına izin verilmeyecek” anlayışı ile sistemi yeniden ele alan FETÖ metre uzmanları tarafından, ana kriterlerden “Bank Asya” ile ilişki için 21 adet, FETÖ mensubu olduğu belirlenen üst düzey subayların sicil amirliğini yaptığı askerler için 7 adet, FETÖ’ye ait kurumlarda yakınları çalışan askerler için 8 adet, askeri lise geçmişi için 12 adet, okulu bitirme derecesi için ise 5 adet alt kriter oluşturularak hata payı minimuma indirildi.

 1 MİLYON TELEFON KAYDI İNCELENDİ

Darbe girişiminden sonra DKK‘da FETÖ ile mücadele için muvazzaf ve emekli denizci asker ile bu askerlerin birinci derece yakını toplam 810 bin kişi FETÖ metre testine tabi tutuldu.

Çalışma sonucunda 4 bin 500 FETÖ mensubu denizci asker ile onlardan sorumlu olduğu belirlenen 600 sivil “mahrem imam” deşifre oldu.

Deniz Personel Yönetim Bilgi Sistemine (DPYBS) kayıtlı yaklaşık 1 milyon GSM numarasının ByLock sorgusu yapıldı ve bunlardan bin 500’ünün söz konusu programın kullanıcısı olduğu tespit edildi.

Kendi adına kayıtlı olmayan hat kullanan askerlerin özlük dosyalarında bulunan izin kağıtları ve mazeret dilekçelerinde belirttikleri telefon numaraları ayrıca bu kapsama dahil edildi.

19 MİLYON VERİ İNCELENDİ

FETÖ metre uzmanları, örgütün kapatılan finans kurumu Bank Asya’ya ilişkin TMSF’den temin edilen 19 milyon satır verinin üzerinde titizlikle çalıştı.

Neredeyse 10 bin personelin banka bilgilerini tespit eden uzmanlar, bu işlem sonucunda ayrıca örgütün yayın organları abonelikleri, dernek veya vakıflara yapılan bağışları ve FETÖ’ye ait okul ve dershane kayıt bilgilerini de ortaya koydu.

İtirafçı askerlerin verdiği bilgiler doğrultusunda yaklaşık 22 bin yabancı dil sınav notunu da inceleyen uzmanlar, soruların önceden temin edildiğini belirleyip, bu durumu adli kurumlarla paylaştı.

FETÖ irtibatı nedeniyle ihraç edilmiş DKK personelinin astlarına verdiği 80 bin sicil kaydı da incelenerek, “sicil notu analizi” yapıldı ve örgüt mensubu askerlerin hak etmedikleri notlarla terfi aldıkları saptandı.

ADAY NUMARASI ŞİFRELEME YÖNTEMİ: 9 VE ÜZERİ BİZDEN

FETÖ metre sayesinde deşifre olan çok sayıda kripto örgüt üyesi, DKK’ca yapılan idari tahkikatlarda, örgüt üyesi olduğunu itiraf edip etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini söyledi.

Yapılanmaya ilişkin bilgiler veren kripto örgüt üyelerinden bir subay, FETÖ’nün personel temin sırasında aday numarası ile yapılan şifreleme yöntemini deşifre etti.

İtirafçı subayın verdiği bilgilerce, FETÖ üyesi subay, astsubay ve uzman erbaş adaylarına müracaat esnasında bir aday numarası verildiği, aday numaralarının 2 ve 3’üncü rakamlarının toplamı 9 ve üzeri bir sonuç oluşturuyorsa söz konusu kişinin örgüte mensup olduğu komisyon üyelerince anlaşılıyor ve bu kişinin TSK’ya alınması sağlanıyordu.

Bu itiraf üzerine adli birimlerle yapılan ortak çalışma sonucunda 2010’dan sonra yapılan bütün öğrenci temin faaliyetleri incelemeye alındı.

FETÖ’nün jandarma yapılanması davası: Seni fişleriz, rahat bırakmayız!Türkiye

FETÖ’den aranan türkücü, teröristbaşı Gülen’i görüntülü arayıp şarkısını dinletmişTürkiye

Jandarma Genel Komutanlığındaki FETÖ soruşturmasında 15 kişi tutuklandı15 Temmuz

Ankara merkezli 21 ilde FETÖ operasyonu: 40 gözaltı kararıTürkiye

Yeniden örgütlenmeye çalışan FETÖ’ye operasyonTürkiye

Isparta merkezli 8 ilde FETÖ operasyonu! 10 kişi gözaltına alındıTürkiye

Editör: TE Bilisim