Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen İnönü Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde ‘Mili kültürün oluşumunda medeni perspektif’ konulu ilk dersi verdi.
FETÖ’nün 17-25 Aralık 2013’teki kumpası ve 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantısı olduğu ortaya çıkan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Kopuz’un tutuklanmasının ardından iki ülke arasında çıkan vize sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye olarak yapılan bu yanlışlığı kabul etmediklerini belirterek, “Meselenin suhuletle ve gerçekten kolay bir şekilde aşılabilmesini ümit ediyoruz.” dedi.
“Türkiye bütün karışıklıklara ve kırılganlıklara göğüs gerecektir”
“Dünyanın son derece zor bir süreç ve dönemden geçtiğine işaret eden Kurtulmuş, gelecek dönemin dünyada hangi yeni çatışmalara, yeni kırılganlıklara gebe olduğunu tahmin etmenin bugünden kolay görünmediği belirtti. Kurtulmuş, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşananların gelecek 10 yıllara salih olacak bir şekilde karışıklıklar, kırılganlıkların devam edebileceğine değinerek, bunlara her alanda göğüs gereceğini bildirdi.”
“Bölge parçalanma süreci içinde”
Bölge üzerinde bir asır önce planlanan oyunun devam edildiğine dikkat çeken Kurtulmuş, “Yaşadığımız zorlukları görüyoruz. Bölge bir bölünme, parçalanma süreci içerisinde. Bir asır evvel hangi oyun tezgahlandıysa, o oyunun ikinci perdesi maalesef 90’lı yılların başından itibaren titizlikle böyle her gün işlenerek sürdürülüyor. Bölge daha fazla etnik çatışmaların, bölge daha fazla mezhebi ve kültürel çatışmaların içerisine sokulmaya çalışılıyor ve ne yazık ki bu bölgelerdeki gelişmelerde ve bu bölge insanlarının bir takım sağa sola savrulmaları da bu projeyi çok daha ciddi bir şekilde destekliyor.” diye konuştu.
“Bölge halklarının birleşmesini esas alan siyasetimiz sürecek”
Bölge ülkelerinin içerisinden yeniden yeni ülkelerin çıkarılması, bölge ülkelerinin içerisindeki mezhebi, etnik, kültürel çatışmaların kalıcı hale getirilmesi ve sınırların yeniden dizayn edilmesinin çok açık bir şekilde görüldüğüne işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“İşte Türkiye olarak bir taraftan kendi içimizdeki birliği, bütünlüğü sürdürürken diğer taraftan da bu bölgenin daha fazla derlenmesini ve toparlanmasını sağlayacak, bu bölgenin parçalanma projelerine karşı bölge halklarının birleşmesini esas alan perspektif ile siyasetimiz sürdürmeye gayret edeceğiz. Bunu yaparken sağdan solan bir takım saldırıların olacağını, bu anlamda Türkiye’nin ayağına bir takım çelmeler takılmasının mukadder ve muhtemel olduğunu biliyoruz. En sonuncusunu 15 Temmuz hain darbe girişiminde gördüğümüz gibi çok farklı, çok değişik şekilde girişimlerle Türkiye’nin önü tıkanmaya çalışılmaktadır. Buna karşı da hem uyanık olmak hem bir ve beraber olmak mecburiyetindeyiz. Ve milli menfaatlerimizi her türlü iç tartışmalarımızın ötesine koyarak, milli menfaatler etrafında birleşmesini başarabilmeliyiz.”
“Bu anlamsız adımı niçin attığını anlayamıyoruz”
Son günlerde karşılaştıkları birçok olayın yanında özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin vize uygulaması meselesinin önlerine yeni bir sorun olarak çıktığına dikkati çeken Kurtulmuş, “Her şeyden evvel NATO içerisinde 1952’den bu yana çok derin ittifakımız olan, ayrıca Ortadoğu politikalarında stratejik işbirliği düzeyinde ilişkilerimi olan bir ülkenin Türkiye’de 80 milyon halkı cezalandırmak anlamına gelen son derece anlamsız bu adımı niçin attığını anlamakta gerçekten zorlanıyoruz.” ifadesini kullandı.
Bakan Kurtulmuş, Astana sürecinden itibaren Türkiye’nin özellikle Suriye sorununun çözülmesinde yeni inisiyatifler geliştirmesinden rahatsızlık duyulduğunu vurgulayarak, “Ayrıca 15 Temmuz’dan bu yana, ondan öncesi de vardı ama 15 Temmuz’dan bu yana yüksek sesle her platformda bu müttefik ülkeye karşı dile getirdiğimiz bu darbe teşebbüsünün ele başını Türkiye’ye iade edin taleplerinin karşısında bırakın iade etme konusunda adım atmayı hala bu şahsı orada saklayabilmeyi müttefikliğe nasıl sığdırdıklarını anlamakta zorluk çekiyoruz.” dedi.
Sorun suhuletle aşılabilmeli
ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan kişilerin soruşturma kapsamında gözaltına alınmalarının Amerika Birleşik Devletleri yetkililerini rahatsız ettiğinin görüldüğünü aktaran Kurtulmuş, bunun anlaşılabilir, kabul edilebilir, dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sığdırılabilir bir durum olmadığını bildirdi.
Bakan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu vesileyle şunu çok açık şekilde ifade etmek isteriz ki Türkiye olarak bir taraftan bize karşı yapılan hususlardan mütekabiliyet esasına göre biz de gerekli adımları atarız. Ancak amacımız suhuletle ve sakin bir şekilde bu sürecin geçilerek Amerika Birleşik Devleti yöneticilerinin, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yapılan bu yanlış uygulamadan bir an evvel vazgeçmesini sağlamak ve ilişkilerin yeniden bu durumdan hasar almadan eski seviyesine dönmesini temin etmektir. Bu vesileyle Türkiye olarak yapılan bu yanlışlığı kabul etmediğimizi ifade ediyor meselenin suhuletle ve gerçekten kolay bir şekilde aşılabilmesini ümit ediyoruz. Bunun için de görüşme kanallarımızın diplomatik kanallar çerçevesinde devam edeceğini de ifade etmek istiyoruz.”