Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, mevkidaşı ile ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Gentiloni ile Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ilişkin bilgileri paylaştığını ve alınan tedbirleri aktardığını bildirdi. NATO’nun iki müttefiki olarak gerek bölgesel konularda gerekse ikili düzeyde yakın iş birliği olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, “Türkiye’ye yönelik tehditler karşısında İtalya’nın SAMP/T bataryalarını ülkemize göndermesi bu dayanışmamızın başka bir sembolüdür.” ifadelerini kullandı.

“Suriye konusunda ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz”

DAEŞ’e karşı koalisyon içinde iki ülkenin aktif bir şekilde yer aldığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Suriye krizinin başladığı ilk günlerde bile gerekli uyarıları yapmıştık İtalya ve Türkiye olarak, bölgenin gerçeklerini bilen iki ülke olarak bu savaşın nelere yol açacağını başından tespit etmiştik, özellikle insani boyutlarını da başından öngörmüştük. Bugün geldiğimiz noktada o günkü yaptığımız tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu, haklı olduğumuzu bir kere daha maalesef görüyoruz, keşke olmasaydı.”

Çavuşoğlu, Başika konusunda yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine, Türkiye’nin kampla ilgili bir çözüm bulmak için Irak yönetimiyle hem Roma hem de İstanbul’da görüşmeler yaptığını ve bunun yanı sıra koalisyon içindeki ülkelerle görüştüklerini ifade etti. Kampın DAEŞ’e karşı koalisyon içinde aktif olmasını istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Biz her zaman çözümden yanayız ama Irak, içinde bulunduğu iç siyasi karışıklıktan dolayı, maalesef kamplaşmadan dolayı, Başika Kampı ile ilgili bazen açıklamalar, bazen negatif tutumlar maalesef devam ediyor. Dün de söyledim, kendiliğinden oraya gitmedik. Irak yönetiminin bilgisi dahilinde oraya dahil edildik ve bugüne kadar oradaki yerel güçleri DAEŞ’e karşı eğitiyoruz, donatıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kuzey Irak’taki kamplarda da peşmergeleri eğittiklerini anlatan Çavuşoğlu, “Biz burda ciddi sorun görmüyoruz ve bu sorunu da aşacağımızı düşünüyoruz. Yeter ki Irak iç siyasi kaygılardan arınsın, vetoyu bıraksın ve bu konuda nasıl iş birliği yapacağız, bunu değerlendirelim.” dedi.

Editör: Haber Merkezi