Türkiye’nin Rusya ile artan işbirliği neticesinde, Yunanistan’da artan tedirginlik Komşu basınında yaklaşık 1 haftadır gündemde. Tehditlerle Ankara’yı ikna edemeyen ABD’de senato, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a silah desteği yapılması önerisini geçen hafta masaya getirdi. Komşu’nun önde gelen gazetelerinden Kathimeri’de Vasilis Nedos imzasıyla çıkan, üst düzey Yunan yetkililer kaynak gösterilerek yapılan “ABD’nin Yunanistan’a stratejik yatırımı” başlıklı analizde, “Türkiye ile imzalanan anlaşmalar gereği silahtan arındırılmış olması gereken ancak arındırma bir yana, pek çok askeri üsse ev sahipliği yapan Yunan adalarında ABD’nin etkinliğinin artacağı haber veriliyor. Bu adaların başında ise Marmaris’in karşısında yer alan Rodos’un olacağı” belirtiliyor.

ANLAŞMAYI YOK SAYIYORLAR

Yunan diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, “Türkler’in silahsız olarak tasavvur ettiği adalar” ifadesi ayrıca önemli. Zira Atina, altında imzası bulunan uluslararası anlaşmayı alenen ihlal ediyor, “Türkler’in tasavvuru” denilerek küçümseyici bir yaklaşımı benimsiyor. Söz konusu adalar başta olmak üzere, ülkenin tüm bölgelerindeki Amerikan üslerinde helikopter ve İHA varlığı başta olmak üzere lojistik gücün artırılacağı dile getiriliyor.

“TÜRKİYE YALNIZLAŞIYOR” İDDİASI

Öte yandan, Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında normalleşen ilişkilerle birlikte, Türkiye’nin Balkanlar’daki etkinliğine darbe vurulacağı öne sürülüyor. “Üsküp’deki FETÖ üyelerinin iadesi için bastıran Ankara, bu küçük ortağını yıldırdı” denilerek, Kuzey Makedonya’nın “sert ve saldırgan” Türkiye yerine “barışçıl” Yunanistan ile ittifakı uzun vadede tercih edeceği, böylece Ankara’nın bölgede yalnızlaşacağı de iddia ediliyor.

Editör: TE Bilisim