France 24 televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile ABD arasındaki gerginliğe değindi. Kalın, Türkiye- ABD arasındaki sorunların Washington yönetiminin PKK terör örgütü ve işgalci FETÖ’ye verdiği destekten kaynaklandığını söyledi. Kalın, bu sorunların çözüme kavuşmaması durumunda ilişkilerde yumuşama olmayacağını vurguladı. Kalın, FETÖ ile ABD’nin birlikte kurduğu Rıza Sarraf kumpasının detaylarını da ele aldı.

Darbe girişiminin aynısı

FETÖ’nün Trump yönetimin dışında ABD’de farklı kliklerle birlikte çalıştığının bilgisini veren Kalın, Türkiye’nin İran ile yaptığı ticaretin hukuku uygun olduğunu, Sarraf dosyasının ise FETÖ kumpasını içerdiğini dile getirerek, “Biz, dışarıdan aldığımız enerjiye bağımlıyız, yaptırımlar esnasında İran ile bu ticareti yapmak zorundaydık. Bunu başka yollarla yapmayı denemek zorunda kalacağımızı söyledik. Bankalarımız, ekonomi bakanımız işin içine girdi. ABD’liler bütün bunları biliyor. Şimdi, 3-4 yıl sonra karşımıza Türkiye’de daha önce Gülenciler tarafından gündeme getirilen ve reddedilen bu dava çıkarılıyor. Şimdi birebir aynı suçlama alınıyor ve aynı yargılamayı ABD’de yapıyorlar” dedi. Kalın, FETÖ’nün ABD’nin yargı mekanizmasında etkili olduğunu söyledi.

Suçlular bulunmalı

Kalın, Norveç’teki NATO tatbikatında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Mustafa Kemal’in hedef alınmasına da değindi. NATO’nun tüm suçluları ortaya çıkarmasını beklediklerini aktaran Kalın, “Bir soruşturma olacağını sanıyoruz, birkaç kişinin de kovulduğunu duyduk. Ancak böyle bir şeyin NATO’da nasıl olabildiğini ve bir daha böyle bir şeyin olmayacağını bilmek için uğraşıyoruz” diye konuştu. Kalın, NATO’dan çıkmanın gündemde olmadığını belirtti.

Esed gitmeli

Suriye’de 600 bin kişiyi katleden diktatör Esed’in geleceğini de yorumlayan Kalın, ülkede değişimin şart olduğunu vurgulayarak, “Meşruiyetini kaybetti, Suriye’yi kapsayıcı, demokratik, çok kültürlü, işlevsel ve meşru bir hükümet yapısına taşıyamaz” şeklindi konuştu. Kalın, son olarak Esed’in durumunun Rusya ve İran ile müzakere edildiğinin bilgisini paylaştı.

Editör: TE Bilisim