Türkiye’deki darbe girişiminin arkasındaki Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) bağlı vakıf ve kurumların, ABD’de California, Florida, Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Pennsylvania, Texas ve Virginia gibi eyaletler ile başkent Washington’da yoğunlaştığı dikkati çekiyor.

Söz konusu vakıf ve kurumlarla ülkedeki akademisyenler, gazeteciler, bürokratlar, siyaset çevreleri ve iş adamlarıyla irtibat halinde olan terör örgütü, ihtiyaç duyduğu anlarda bu ilişkilerini devreye sokarak bilgi, haber ve reklam ile parasal kaynak ve hukuki imtiyaz elde edebiliyor.

FETÖ, ABD’de kurduğu bütün vakıf, dernek ve kurumları New York’daki Ortak Değerler Birliği (Alliance for Shared Values) ve başkent Washington’daki Türk Amerikan Birliği (Turkic American Alliance) adlı çatı kuruluşları altında toplamış durumda. Yönetim kurulunda Katolik-İslam araştırmacısı, Yahudi rabbisi gibi dikkat çeken kişilerin bulunduğu Ortak Değerler Birliği’nde örgüt adına işleri Y. Alp Aslandoğan yürütüyor. Çatı kuruluş altında Atlantic Institute, The Peace Islands Institute, The Rumi Forum, The Pacifica Institute, The Dialogue Institute of the Southwest, Niagara Foundation adında altı farklı yapılanma da bulunuyor.

Başkanlığını Faruk Taban’ın yaptığı diğer çatı kuruluşu Türk Amerikan Birliği’nin merkezi ise başkent Washington’da bulunuyor. FETÖ, New York, Washington DC, Chicago, Atlanta, Houston ve Los Angeles’taki altı farklı federasyonu çatısı altında toplayan Türk Amerikan Birliği ile ABD’nin dört bir tarafındaki irili ufaklı dernek ve birlikleri kontrol ediyor. Taban, geçen yıllarda çatı kuruluşunun faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Beyaz Saray, ABD Kongresi, düşünce kuruluşları ve hükümet dışı örgütlere yönelik çalışmalar yapmak için bu oluşumun içine girdiklerini söylemişti.

FETÖ’nün ABD yapılanması, geçen yıl şubat ayında ABD Kongresi’nin 88 üyesinin Türkiye’yi şikayet etmek için kaleme aldıkları mektupta da kendini göstermişti. FETÖ’nün bu mektuba imza atan bazı üyelere bağış yaptığı ve bunları Türkiye’ye götürdüğü ortaya çıkmıştı.

Kongre harcamalarını takip eden “Legistorm” internet sitesi, 2000-2014 yıllarında FETÖ’nün Kongre üyelerini bedava Türkiye’ye getirerek kendi gazete, dergi, okul ve kuruluşlarını gezdirdiğini ve bu gezilerde 3 milyon dolardan fazla harcadığını kaydetti.

FETÖ’ye bağlı kurumların ABD’de özellikle Washington üzerinde etkili olma çalışmalarının ABD basınına yansıması ve konunun tartışmaya açılması üzerine Kongre üyeleriyle FETÖ mensupları arasındaki ilişki sekteye uğradı. Örgüt mensuplarının özellikle ABD’de seçim yılı olması dolayısıyla Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’de yüksek meblağlı bağışlarla lobicilik yaptıkları ileri sürülüyor.

FETÖ’nün “dinler arası diyalog” söylemi üzerinden “barış” iddiasıyla çeşitli faaliyetler yapması da dikkati çekiyor. Papaz ve kilise ziyaretleri, kiliseler ile ortak iftar ve sahur programları, Yahudi-Müslüman ortak etkinlikleri gibi birçok faaliyete imza atan FETÖ mensupları, özellikle merkezi başkent Washington’da bulunan Rumi Forum adlı kuruluşuyla Amerikalıları kendine çekmeye çalışıyor.

Editör: TE Bilisim