Tuğçe Huy - Muhabir

Bu takıntı, kişinin kendini veya başkalarını sürekli olarak görünüşleriyle değerlendirmesiyle karakterizedir. Genellikle kusursuz bir fiziksel görünüm arayışıyla ilişkilendirilir.

Güzellik takıntısı olan kişiler, belirli bir güzellik standardına uyma ve bu standardı yakalama çabası içindedirler. Bu durum, kişinin kendini sürekli olarak eleştirmesine, aynalara sık sık bakmasına, cilt bakım ürünlerine aşırı yatırım yapmasına ve hatta estetik operasyonlar gibi aşırı güzellikle ilgili davranışlara yönelmesine neden olabilir. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, güzellik takıntısının bu önemli yönleri hakkında bilgi veriyor.

Güzellik Takıntısının Psikolojik Nedenleri Olabilir 2

GÜZELLİK TAKINTISI, PSİKOLOJİK SAĞLIĞI ETKİLEYEBİLİR

Güzellik takıntısı, kişinin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bazen ciddi psikolojik sorunların bir işareti olabilir. Bu takıntıya sahip kişiler genellikle düşük özsaygı, anksiyete, depresyon ve özgüven eksikliği gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bu takıntının nedenleri arasında ise sosyal medyanın önemli bir rol oynadığı dikkat çekiyor. Sosyal ve kültürel baskılar, kişisel deneyimler ve hatta genetik faktörler bile etkili olabilir. Sosyal medya, genellikle ulaşılamaz ve gerçekçi olmayan güzellik standartlarını teşvik eder. Bu da insanların kendi görünüşleri hakkında olumsuz düşüncelere kapılmalarına ve sürekli başkalarıyla karşılaştırmalar yapmalarına yol açabilir. Bu da kişinin kendini yetersiz hissetmesine ve düşük benlik saygısı geliştirmesine neden olabilir.

Güzellik Takıntısının Psikolojik Nedenleri Olabilir 4

Genç insan kanı ile yaşlanma geri alınabilir mi? Genç insan kanı ile yaşlanma geri alınabilir mi?

SOSYAL MEDYAYI BELİNÇLİ KULLANMAK ÖNEMLİ

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, "Güzellik takıntısı, bireyin kendini sürekli olarak mükemmelleştirme ve kusursuzlaştırma çabasıyla stres ve kaygı düzeyinin artmasına yol açabilir. Dolayısıyla, sosyal medya kullanımı güzellik takıntısı ve beden memnuniyetsizliği gibi sorunlara katkıda bulunabilir. Bu nedenle, sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanmak ve gerçekçi olmayan güzellik standartlarına eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmak önemlidir" diyor.
 

Editör: Tuğçe Huy