Özkan Erusta / Özel Haber
Siyasi ve askeri cunta, 28 Şubat 1997’de en büyük darbeyi dini eğitime vurdu. 18 maddelik Millî Güvenlik Kurulu bildirisinin üçü doğrudan doğruya eğitimi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı ilgilendiriyordu. Kız öğrenciler, başörtülü olduğu için okullara sokulmazken, imam hatiplilerin önüne üniversite yolunda katsayı engelleri kondu. Başörtüsüyle üniversitelere alınmayan kız öğrenciler, ikna odalarında psikolojik işkencelerle başlarını açmaları için baskı gördü.
DİNSİZ BİR NESİL AMAÇLADILAR
Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararlarla 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildi. Bu kararla imam-hatiplerin ortaokul kısmı kapandı. Daha önce 600 bini bulan imam hatipli öğrenci sayısı, 28 Şubat sürecinde 60 bine kadar indi. Bu süreçte Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kursları’nın denetim altına alınması kararlaştırıldı. Kesintisiz eğitim sebebiyle ve çocukların 12 yaşına kadar Kur’an Kursları’na gitmeleri ve hafız olmaları yasaklandı. Ayrıca bu dönemde bin 732 Kur’an Kursu kapatıldı.
ESKİ TÜRKİYE GERİDE KALDI
28 Şubat’ın gölgesinin Türkiye’nin üzerinden kalkmasının ardından Türkiye yeniden milli ve manevi değerlerini yaşatma imkânına kavuştu. 2011’de kabul edilen 653 sayılı Kanun Hükmü’nde Kararname ile Kur’an kurslarına yaş sınırlaması getiren 28 Şubat düzenlemesi kaldırıldı. Ardından da kapısına kilit vuran ya da kapanmamak için ihtiyarları öğrenci olarak kaydeden Kur’an Kursları da yeniden tam teşekküllü hizmet vermeye başladı.
Zihniyet hep 28 Şubat
Rize Müftülüğü’ne bağlı Kur’an kurslarında hafızlık eğitimi alan 571 öğrenci için 9 Aralık’ta icazet töreni düzenlendi. 28 Şubat’ın bugünkü tezahürleri bu törene da dil uzattı. Her fırsatta İslami değerlere saldırmasıyla bilinen Cumhuriyet Gazetesi, icazet törenini “Tarikat değil müftülük töreni” başlığıyla haberleştirdi. Hafız kız ve erkek çocuklarının başörtüsü ve sarık takmasını hazmedemeyen gazete, “Müftülüğün tarikat vari töreninde minik öğrencilerin türban bağlama şekli ve sarıkları dikkat çekti.” ifadelerini kulandı. Yeniçağ ise haberi Cumhuriyet’ten birebir kopyalayarak, manşetine taşıyıp zulme ortak oldu.
HAFIZ SAYISI REKOR KIRDI
Türkiye’de 1975’ten itibaren Kur’an Kursları’nda Hafızlık Belgesi veriliyor. Bu tarihten günümüze kadar 178 bin 266 öğrenci hafız oldu. 1999 yılında 5 bin 400 öğrenci hafızlık belgesi alırken bu sayı sonraki yıllarda önce 2 Binli rakamlara, sonraki yıllarda da 500-600’e kadar düştü. 2016 yılına gelindiğinde yükselişe geçen hafız sayısı ile toplam belge alan hafız sayısı 127 bine ulaştı. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) çocukların Kuran Kurslarına gönderilmesini engelleyen söylemlerinin darbe girişiminin ardından ortadan kalkmasıyla hafız olmak isteyen çocuk sayısı da artış gösterdi. 2021 yılında tam 11 bin 266 öğrenciye belge verildi. Halen 78 bin öğrenci hafızlık eğitimi almaya devam ediyor.