Salı günü onaylanan yasa, bu yılın başlarında iktidardaki popülist parti Gürcü Rüyası tarafından sunulmuştu. Yasa, aynı cinsiyetten evlilikleri, aynı cinsiyetten çiftlerin evlat edinmesini, cinsiyet onaylama tedavilerini, LGBTQ+ ilişkilerinin ve bireylerinin kamuya tanıtımını, medya üzerindeki temsillerini yasaklıyor. Ayrıca, Gurur yürüyüşleri ve gökkuşağı bayrağının kamuya açık gösterimleri ile filmlerde ve kitaplarda bu temaların yer alması da yasaklanıyor.
Gürcü Rüyası yetkilileri, bu yasayı ülkenin geleneksel ahlaki standartlarını korumak adına gerekli gördüklerini savunuyor.
Gürcistan'da LGBTQ+ hakları tartışmalı bir konu olup, kamuoyu yoklamaları genellikle eşcinsel ilişkiler ve Gurur yürüyüşleri karşıtı tutumları gösteriyor. Ülkenin anayasası da aynı cinsiyetten evlilikleri yasaklıyor.
Başkanın vetosu geçersiz kılınabilecek
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, bu tasarıya karşı olduğunu belirtmiş olsa da, hükümet ve müttefiklerinin parlamentoda yeterli oy sayısına sahip olduğu ve başkanın vetosunun geçersiz kılınabileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanının yetkileri çoğunlukla törenseldir.
Bu yasa, Gürcistan'ın Rusya'nın izinden gitme eğiliminde olduğunu ve ülkenin AB'ye katılma hedeflerinin yanında Rusya'ya daha yakın bir yönelim sergilediğini gösteriyor. Rusya, son on yılda "geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin" ve cinsiyet onaylama tedavilerinin kamuya tanıtımını yasaklamıştı. Rusya'nın Yüksek Mahkemesi, LGBTQ+ aktivizmini "aşırıcı" olarak damgalamış ve yasaklamıştı.
Gürcistan, ayrıca Moskova'nın etkisindeki diğer bir yasayı – "yabancı etki" yasasını da kabul etmişti. Bu yasa, demokratik özgürlükleri tehdit ettiği ve Gürcistan’ın AB üyeliği şansını tehlikeye attığı gerekçesiyle geniş çapta eleştirilmişti.
Doğu Avrupa'daki birçok ülke LGBTQ+ hakları konusunda Batı'nın gerisinde kalıyor. Bulgaristan ve Macaristan da son dönemde anti-LGBTQ+ "propaganda" yasaları geçirmişti.