Güney Kore'de tam bir kaos hakim.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, sıkıyönetim ilan etti.

Güney Koreli lider, sıkıyönetim kararının Kuzey Kore yanlısı unsurları devletin içerisinden temizlemek amacıyla alındığını açıkladı.

Yoon, 300 üyeli parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran muhalefeti, "rejimi devirmeye çalışan devlet karşıtı güçler" olarak nitelendirdi.

Sıkıyönetim kararının kaçınılmaz olduğunu belirten Yoon, ülkeyi özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edeceklerini söyledi.

ORDU PARLAMENTO VE SİYASİ PARTİLERİN FAALİYETLERİNİ YASAKLADI
Güney Kore ordusu da, parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklandığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atandı.

Ordunun parlamento binasına girmeye çalıştığı belirtiliyor.

ANA MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ PARLAMENTOYA ÇAĞIRDI
Ülkenin ana muhalefetteki Demokrat partisi kararın ardından milletvekillerini parlamentoya çağırdı.

DP lideri Lee, sıkıyönetim kararını "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak nitelendirerek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek." ifadesini kullandı.

ULUSAL MECLİSE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR KAPATILDI: MECLİS ÖNÜNDE ARBEDE
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.

Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi.

Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.

SIKIYÖNETİM İLANI PARLAMENTOYA TAKILDI
Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararını oylamak üzere oturama başladı. 

Parlamento, yapılan oylamayla sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi. 

Güney Kore Ulusal Meclisi’nin aldığı sıkıyönetimi kaldırma kararı, yerel saat ile 04.30 dolaylarında kabine tarafından onaylandı. Böylece Yoon’un ilan ettiği sürpriz sıkıyönetim yaklaşık 6 saat içinde sona ermiş oldu.

"MECLİS'İN TALEBİYLE BİRLİKLERİ GERİ ÇEKTİM"
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dün gece saat 23.00’da, ülkenin temel işleyişini ve özgür demokrasinin anayasal düzenini felç etmeye çalışan devlet karşıtı güçlere karşı ulusu kurtarmak için kararlılıkla sıkıyönetim ilan ettim" diyen Yoon, "Ancak Ulusal Meclis'ten sıkıyönetimin kaldırılması yönünde bir talep geldi, ben de sıkıyönetimi uygulamak üzere seferber edilen birlikleri geri çektim" ifadelerini kullandı.

ASKERLER PARLAMENTODAN GERİ ÇEKİLDİ
Parlamento oylamasında sıkı yönetim kararının geçersiz olduğuna karar verilmesinin ardından , parlamento binasına girmeye çalışan Güney Kore askerleri geri çekildi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ordunun geri çekildiğini ve sıkıyönetim kararının kaldırılacağını açıkladı. 

"DERHAL İSTİFA ETMELİDİR"
Muhalefetteki DP’den yapılan açıklamada ise, Yoon’un sıkıyönetim ilan etmesine sert tepki gösterilerek, “Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı” kaydedildi. "Başkan Yoon'un Anayasa'yı yok etme ve demokrasiyi ayaklar altına alma suçuna seyirci kalmayacağız" denilen açıklamada, "Başkan Yoon derhal gönüllü olarak istifa etmelidir" çağrısında bulunuldu.

ALTI PARTİ AZİL TASARISI SUNACAK

Devlet medyasına göre altı muhalefet partisi, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un azil tasarısını parlamentoya sunacak. Azil oylaması cuma ya da cumartesi günü yapılması bekleniyor.

Ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, milletvekilleri ve halk, Devlet Başkanı'nın ani sıkıyönetim ilanını kınamak ve istifasını istemek için Seul'de miting düzenledi.

YOON'UN PARTİSİ DE KARARA İTİRAZ ETTİ
Kendi partisinden de Yoon’a tepki geldi. PPP Genel Başkanı Han Dong-hoon sıkıyönetim kararını “trajik” olarak niteleyerek, "İktidar partisi olarak halk karşısında çok üzgünüz” ifadelerini kullandı.

"Başkan Yoon, bu trajik durumu doğrudan ve etraflıca açıklamalıdır" diyen Han, "Söz konusu sıkıyönetim uygulamasını tavsiye eden savunma bakanı derhal görevden alınmalı ve tüm sorumlular hesap vermelidir." şeklinde konuştu.

BAŞKAN'IN TÜM KIDEMLİ DANIŞMANLARI İSTİFA ETTİ
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik, Siyasi Başdanışman Sung Tae-yoon ve 7 kıdemli danışman daha toplu olarak istifa ettiklerini bildirdi.

Yoon'un sıkıyönetim kararının, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği belirtiliyor.

Güney Kore'de son olarak 1979'da sıkı yönetim ilan edilmişti.

Ülkenin anayasasına göre Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan edebiliyor.

İspanya'da 4,3 milyon kişi, yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürüyor İspanya'da 4,3 milyon kişi, yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürüyor

Sıkıyönetimde, basın, yayın, hükümet veya mahkemelerin yetkileri de dahil olmak üzere belirli özgürlükler kısıtlanabiliyor. Ancak sıkıyönetim, Ulusal Meclis'in çoğunluğunun sona erdirilmesini talep etmesi halinde kaldırılabiliyor. 300 üyeli Ulusal Meclis'te 170 sandalyeye sahip olan muhalefetteki DP, oy çokluğuyla sıkıyönetimi kaldırma kapasitesine sahip.


 

Editör: Nusret Odabaş