Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin yakın zamanda bir nükleer tesisi açığa çıkarmasının, 5 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde Washington'un dikkatini çekme amacı taşıdığını söyledi.

Yoon, "Kuzey Kore'nin, ABD başkanlık seçimleri öncesinde Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumun dikkatini çekmek amacıyla nükleer tesisini açığa çıkardığı görülüyor. Kuzey Kore'nin ek provokasyonlar, nükleer testler ve kıtalararası balistik füze (ICBM) denemeleri yapması olasıdır," dedi.

Son haftalarda Kuzey Kore'ye dair endişeler artmış durumda. Ülke gizli bir uranyum zenginleştirme tesisini açığa çıkardı, daha fazla nükleer silah üretme sözü verdi ve provokatif füze denemelerini sürdürüyor. Geçen hafta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, eğer provoke edilirse Güney Kore'yi nükleer silahlarla yok etmekle tehdit etti.

Yabancı uzmanlar, Kuzey Kore'nin genişleyen nükleer cephaneliğini dış dünyadan tavizler elde etmek, özellikle de yaptırımların hafifletilmesi için koz olarak kullanmayı hedeflediğini belirtiyor. Kim Jong Un'un, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanmasının, 2018-2019 yıllarında yüksek riskli nükleer diplomasi yürüttüğü için, istediğini elde etme şansını artıracağını düşündüğü ifade ediliyor. Demokrat aday Kamala Harris ise Trump'ın aksine, Kim Jong Un gibi diktatörlerle yakınlaşmayacağını vurgulamıştı.

Kuzey Kore Lideri Kim, Güney'e Karşı Nükleer Silah Kullanmaktan Çekinmeyeceklerini Söyledi13 Eylül'de nükleer tesisin açığa çıkması, Kim'in ABD'nin nükleer programını sona erdirme çabalarına karşı direnişini gösteriyor. Bu, Kuzey Kore'nin silah yapımına uygun uranyum üreten bir tesisi 2010 yılında Yongbyon nükleer kompleksinde Amerikalı bilim insanlarına göstermesinden bu yana ilk kez yeni bir tesis açığa çıkarışı oldu.

Yoon, Güney Kore'nin Kuzey Kore'deki nükleer ve ICBM testlerine yönelik hazırlık faaliyetleri tespit edip etmediği konusunda ayrıntı vermedi. Güney Kore'nin ABD ile ortak istihbarat ve gözetim sistemleri aracılığıyla Kuzey Kore'yi yakından izlediğini söyledi.

Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altı yeraltı nükleer testi ve son yıllarda çok sayıda ICBM denemesi gerçekleştirdi. Kuzey Kore'nin ek testler yaparak nükleer ve füze kabiliyetlerini daha da geliştirmeyi amaçladığı düşünülüyor. Gözlemciler, Kuzey Kore'nin henüz ABD anakarasını vurabilecek nükleer füzelere sahip olmadığını değerlendiriyor; ancak Güney Kore ve Japonya'yı vurabilecek füzelerinin olduğu ifade ediliyor.

2022'de göreve gelen Yoon, Güney Kore'nin gelişen nükleer tehditlere karşı ABD ile daha güçlü bir askeri ittifak kurmayı dış politikasının merkezine yerleştirdi. Yoon, ayrıca Japonya ile tarihi anlaşmazlıkların ötesine geçerek üçlü Seul-Washington-Tokyo güvenlik ortaklığını güçlendirme yolunda önemli adımlar attı. Bu tür adımlar, Kuzey Kore'yi öfkelendirirken, Yoon'u "hain" olarak nitelendirdi ve diyalog çağrılarını görmezden geldi.

Güney Kore-ABD ittifakı endişelendiriyor!

Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a dönmesi durumunda Güney Kore-ABD ittifakında bazı endişeler söz konusu olabilir. Trump, daha önce Güney Kore'den, ABD'nin ülkedeki askeri konuşlanma maliyetine daha fazla katkıda bulunmasını istemişti. Bazı uzmanlar, Trump'ın Kim Jong Un ile yeni bir müzakere süreci başlatma olasılığının, Yoon'un Kuzey Kore'nin nükleer programına karşı izlediği politikayı karmaşıklaştırabileceğini belirtiyor.

Ancak Yoon, Güney Kore-ABD ittifakının "sağlam" bir şekilde ilerlemeye devam edeceğinden emin olduğunu ifade etti. "ABD'de Güney Kore-ABD ittifakına yönelik iki partili güçlü bir destek var. Pek çok önde gelen Demokrat ve Cumhuriyetçi isim, ittifaka verdikleri desteği kamuoyuna açıkladı ve ikili ilişkileri güçlendirmek için sürekli olarak Kore'yi ziyaret ediyorlar," dedi.

İşgalci İsrail ordusundan "Beyrut'un güneyini boşaltın" çağrısı İşgalci İsrail ordusundan "Beyrut'un güneyini boşaltın" çağrısı

Yoon, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye yönelik nükleer tehditlerinin, Güney Kore içinde iç çatışmaları körüklemeyi ve Kore Yarımadası'ndaki askeri gerilimleri artırarak kendi iç kontrolünü güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Yoon, "Kuzey Kore rejiminin, nükleer gelişiminin hiçbir zaman Güney Kore'yi hedeflemediği yönündeki iddiası çürütülmüştür, çünkü biz tek bir milletiz," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi