Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Savunma İstihbarat Ajansı, bu konuyla ilgili olarak iktidardaki Halk Gücü Partisinden Milletvekili Kang Dae-sik’e gönderdiği raporda, Kuzey Kore’de denizaltı inşaatına yönelik "kısmi işaretler" tespit edildiğini belirtti.
İlk Aşamalar ve Belirsizlikler
Raporda, inşaatın henüz ilk aşamalarında olduğu ve bu nedenle denizaltının nükleer güçle çalışıp çalışmadığına dair daha fazla teyide ihtiyaç olduğu vurgulandı. Yonhap’a konuşan bir askeri yetkili, Kuzey Kore’nin denizaltı tesislerinin bulunduğu kuzeydoğudaki Sinpo bölgesinde, mevcut gemilerden daha büyük bir denizaltı inşa ettiğini bildirdi. Ancak projenin nükleer içerip içermediği, denizaltının kesin tonajı ve diğer ayrıntılar ortaya çıkmadan net olarak belirlenemeyecek.
Proje Alanı ve Olasılıklar
Güney Kore ordusunun, projenin kapsamı nedeniyle denizaltının nükleer enerjili olma olasılığını araştırdığı ifade edilirken, askeri yetkililer Kuzey’in bu büyüklükte bir denizaltı için henüz bir nükleer reaktör ve diğer temel bileşenleri temin edemediğini değerlendirdi.
Kuzey Kore'nin Denizaltı Kapasitesi
Kuzey Kore son zamanlarda gelişmiş donanma gemileri edinmeye yönelik çabalarını artırmış, Eylül 2023'te yeni bir "taktik nükleer saldırı denizaltısı" tanıtmıştır. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2021'de denizaltı geliştirme sözü vermiş ve 2024 başında nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltı inşa projesini denetledi.
Güney Kore'nin 2023'te yayımlanan Savunma Beyaz Kitabı’na göre, Kuzey Kore’nin cüce denizaltılar dahil yaklaşık 70 denizaltısı bulunurken, Güney Kore’nin denizaltı gücü yaklaşık 10 gemiden oluşuyor. Bu durum, bölgedeki deniz güvenliğini etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.