Yonhap'a göre, Kim, 2013'te Pyongyang'da tutuklanan misyoner Kim Jung-wook'un üzerinden 4 bin gün geçmesi dolayısıyla açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kerkük’teki nüfus hareketliliğine tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan Kerkük’teki nüfus hareketliliğine tepki

YAPILAN AÇIKLAMA

Kim, Kuzey Kore'nin yıllarca süren keyfi tutuklamalarını insan hakları ihlali olarak nitelendirerek, "Güney Kore, Kuzey Kore'nin yasadışı insan hakları ihlallerini kınamakta ve alıkonulan vatandaşlarımızın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etmektedir," dedi. 

KUZEY KORE TARAFINDAN KAÇIRILAN 516 GÜNEY KORELİ HALA DÖNMEDİ

Kim, tutuklama sonrası adil yargılamanın sağlanmaması ve keyfi gözaltıların devam etmesi nedeniyle Kuzey Kore'yi sert bir dille eleştirdi. Bakan Kim, Güney Koreli kaçırılanlar, tutuklular ve savaş esirleri sorununu çözmek için uluslararası toplumla işbirliğini güçlendirme sözü verdi. Kuzey Kore tarafından kaçırılan yaklaşık 516 Güney Koreli hâlâ geri dönmedi. 1950-53 Kore Savaşı sonrası kaybolan tahmini 3 bin 835 kişiden 516'sı, en az 60 bin savaş esirinin de Kuzey Kore'de kaybolduğu öngörülüyor. 

ÖMÜR BOYU AĞIR İŞ CEZASI

Misyoner Kim Jung-wook, 2013'te Güney Kore'nin casusluk teşkilatı için casusluk yapmakla suçlanarak Kuzey Kore'de gözaltına alınıp ömür boyu ağır iş cezasına çarptırıldı. Kim Kook-kie ve Choi Chun-gil adlı diğer iki Güney Koreli misyoner de benzer suçlamalarla 2014'te, üç eski Kuzey Koreli sığınmacı da 2016'da Kuzey Kore tarafından gözaltına alındı.

Kaynak: AA