DEMET İLCE / MUHABİR
Peki bronzlaşmak ne kadar sürer ve gölgede veya SPF 50 güneş koruyucu kullanırken bronzlaşabilir misiniz? İşte bildiklerimiz.
Güneşte ne kadar bronzlaşmalı?
Basitçe söylemek gerekirse, sprey veya losyon kullanmak dışında bronzlaşmanın güvenli bir yolu yoktur.
Güneşte vakit geçirmek kırışıklıklara ve kansere yol açabilecek hasarlara neden olur.
Çoğu insanın güneşe maruz kalmanın risklerinin farkında olmasına rağmen davranışlarını değiştirmemeyi seçtiğini ekliyorlar.
Bazı insanlar sadece bir günde altın rengine kavuştukları için kendilerini şanslı sayabilirken, çoğu insan için mükemmel bronzluğa ulaşmak biraz zaman alır.
Herkesin cildi farklıdır, bu da herkesin bronzlaşma süresinin değişeceği anlamına gelir.
Bazıları birkaç saat içinde güneşten renk alabilir, bazıları ise aynı süre güneşlenirse yanma eğilimindedir.
Kabaca ne kadar süreceğine karar vermenin ana yolu cilt tonunuzu ve güneşin sizi genellikle nasıl etkilediğini bilmektir.
Melanin, cildinizin rengini, gözlerinizi ve saçınızı etkileyen bir pigmenttir.
Daha az melanine sahip kişiler daha kolay yanan, daha açık tenli bir cilde sahiptir ve kısa aralıklarla daha iyi güneşlenebilirler.
Öte yandan cildinizde daha fazla melanin varsa birkaç dakika veya saat içinde daha koyu bir renk elde edebilirsiniz.
Ancak cilt tonunuz ne olursa olsun SPF kullanmalısınız çünkü bu, cildi UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu kansere yol açan DNA hasarından korur.
Cilt Kanseri Vakfı şöyle diyor:
"Erkekler, kadınlar ve altı aylıktan büyük çocuklar her gün güneş koruyucu kullanmalıdır. Buna kolayca bronzlaşanlar da, bronzlaşmayanlar da dahildir; unutmayın, siz yansanız da yanmasanız da cildiniz hayatınız boyunca güneşe maruz kalmaktan zarar görür."
Ayrıca günün en sıcak saatlerinde (11.00-15.00) güneşten uzak durmalı, uygun kıyafet ve güneş gözlüğü kullanmalı, en az 30 faktörlü ve minimum dört yıldızlı UVA koruma derecesine sahip bir güneş koruyucu kullanmalısınız.
Hala SPF50 kullanarak bronzlaşabilir misiniz?
Basit cevap evet; 15, 30 veya 50+ olsun, her SPF faktörünü kullanarak hala bronzlaşabilirsiniz.
SPF'nin çalışma şekli, güneş koruyucunun bir bariyer görevi görmesi ve böylece cildinize yalnızca belirli miktarda UV'nin geçmesidir.
SPF bronzlaşma yeteneğinizi etkiler, bu nedenle ten renginizin değişmesi daha uzun sürer.
Ancak sağlığınızı koruduğunuzu ve ölümcül hastalıkları önlediğinizi unutmayın, bu nedenle özgürce başvurmanız hayati önem taşıyor.
30'luk bir SPF, UV ışınlarının yüzde 96,7'sini filtrelerken, 50'lik bir SPF, yüzde 98'ini filtreler. Yüzde 100 korumayı garanti edebilecek bir güneş kremi yoktur.
ABC Avustralya, korunmasız cildinizin yanma belirtileri göstermesi 10 dakika sürüyorsa, 50 faktörünü doğru şekilde uygulamanın yanma oranını 50 kat daha uzun (yani 500 dakika/sekiz saatten fazla) yapacağını bildirdi.
Faktör 30, 30 kat daha uzun olacaktır (300 dakika/beş saat); ve bu nedenle faktör 15'in yanma belirtileri göstermesi 150 dakika (bir buçuk saat) daha uzun sürecektir.
Ancak gerçek dünyada, güneş kreminizi saatlerce tekrar tekrar uygulamazsanız muhtemelen yanacaksınız.
Güneşe çıktığınızda her birkaç saatte bir güneş kreminizi yenilemeniz tavsiye edilir.
Ayrıca suya girdikten sonra, güneş koruyucunuz "suya dayanıklı" olsa bile, havluyla kurulandıktan, terledikten ve ovalandıktan sonra yeniden uygulamanız gerekir.
Gölgede bronzlaşabilir miyim?
Evet, gölgede bronzlaşmak mümkündür.
Güneş çevredeki nesnelerden cilde yansır.
Parlak kar veya soluk plaj kumu gibi belirli çevresel faktörler, gölgede otururken bile güneş ışınlarını cildinize yansıtabilir.
Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden uzmanlar, kumun UV radyasyonunun yüzde 25'ini yansıtabildiğini söyledi.
Bu nedenle skincancer.org'daki profesyoneller, gölgenin güneşin UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın potansiyel olarak değerli bir yolu olmasına rağmen, her gölgenin eşit derecede koruyucu olmadığını söylediler.
Ayrıca, insanların gölgede uzun saatler geçirebileceklerini, ancak yine de oldukça fazla güneş ışığına maruz kalabileceklerini ve cilt hasarı riski taşıyabileceklerini söylüyorlar.
Genellikle güneş ışığının en zararlı kısmı olarak kabul edilen UVB ışınları dolaylı olarak cilde ulaşabilmektedir.
Yani doğrudan güneşe maruz kalmasanız bile, aktif olarak bronzlaşmadığınız zamanlarda bile SPF faktörlü bir güneş koruyucu kullanmanız gerekir.