Yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde, yerinden edilen Filistinlilerin sayısı 2 milyona ulaştı. Saldırılardan kaçarak mülteci kampları ve okullara sığınan bu insanlar, basit şilteler üzerinde yerlerde uyumak zorunda kalıyor ve yemek yapmak için odun ve kağıt kullanarak ateş yakıyor.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda, derme çatma bir çadırda kalan Sümeyye Ebu Haşiş, ailesi için odun ve kağıttan yaktığı ateşte yemek hazırlarken, eşi çocuklarını teselli etmeye çalışıyor. Çocuklar ise bombardıman sesleri yüzünden uyuyamıyor ve korku içinde yaşıyorlar.

Bölge halkı, temel ihtiyaçlarını karşılamak için güneş enerjisi kullanıyor, ancak bu kaynak sınırlı ve sadece birkaç saatlik enerji sağlıyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle özellikle çocuklar cilt hastalıklarıyla mücadele ediyor.

Gazze-72

Rusya Devlet Başkanı Putin: Rusya kararlı ve aynı şekilde karşılık verecektir Rusya Devlet Başkanı Putin: Rusya kararlı ve aynı şekilde karşılık verecektir

Filistinli anne Sümeyye Ebu Haşiş, "Yerinden edilmenin ve savaşın acısını yaşıyoruz. Elektrik ve tüp gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bir çadırda yaşamaya çalışıyoruz. Her şey ilkel, hatta ayakkabı ve kıyafet bile zor bulunuyor," diye konuştu. Çocuklarının geceleri bombardıman seslerinden uyuyamadığını belirten Ebu Haşiş, "Korkuları yüzlerinden okunuyor," dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkilisi Salim Oweis, Gazze'deki çocukların yaşadığı travmaların uluslararası toplumun harekete geçmesi için bir çağrı olduğunu belirtti.

Gazze'deki birçok Filistinli aile, Ebu Haşiş ailesi gibi zor koşullar altında hayatta kalmaya çalışırken, bir an önce güvenli bir hayata dönme umudunu taşıyor. Ancak İsrail'in devam eden saldırıları, yerinden edilenlerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.

Gazze Şeridi'ne ulaşan insani yardımlar ise halkın temel ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarında en az 40 bin 265 Filistinli hayatını kaybetti, bunların 16 bin 480'i çocuk, 10 bin 980'i ise kadın. Binlerce insan hala enkaz altında ve hastane ile eğitim kurumları gibi sivil altyapılar büyük zarar gördü.

Kaynak: AA