Dünya'da ister uzayda olsun insanoğlunun en önemli sorunu kesinlikle iletişim diyebiliriz. Bu nedenle en büyük bilim kurgu fantezilerilerinden biri olan uzayda yolculuk hayalleri suya düşmüş olabilir.

Uzayda, ışık hızının sınırlı olması ve mesafelerin devasa boyutlara ulaşması nedeniyle iletişim neredeyse imkansız hale geliyor. Son yapılan bir analiz, ışık hızına yakın hareket eden bir uzay aracıyla iletişim kurmanın ne kadar büyük bir zorluk olacağını bizlere gösteriyor olabilir.

BİLİM İNSANLARINDAN 2 FARKLI SENARYO

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş bir ön çalışma, bilim insanları David Messerschmitt, Ian Morrison, Thomas Mozdzen ve Philip Lubin tarafından yayınlandı. Çalışmada, sürekli 1g ivmeyle (Dünya’daki yerçekimi kuvvetine eşdeğer) hızlanan bir uzay aracı ele alınıyor. Böyle bir aracın henüz var olmamasına rağmen, fizik kuralları çerçevesinde teorik olarak inşa edilebileceği düşünülüyor.

Gezegenler Arası Seyahat Hayali Kuranlara Kötü Haber 2

İlk senaryoda, uzay aracı Dünya’dan uzaklaşırken başlangıçta iletişim mümkün olsa da zamanla ışık hızının sınırlı olması nedeniyle Dünya’dan gönderilen mesajlar araca yetişemez hale gelir. Uzay aracı ışık hızına yaklaştıkça, gelen mesajlardan sürekli bir adım önde olur ve sonunda Dünya ile bağlantısı tamamen kopar.

IŞIK HIZINDA MÜRETTABAT NASIL HAREKET EDECEK?

İkinci senaryoda ise uzay aracı, bir süre 1g ivmeyle hızlandıktan sonra hedefe yaklaşırken aynı ivme ile yavaşlamaya başlar. Bu süreçte, Dünya’dan gönderilen mesajlar yine başlangıçta araca ulaşamaz. Ancak yavaşlama sürecinde, geride kalan tüm mesajlar bir anda araca ulaşarak birikmiş bir iletişim dalgası oluşturur. Bu da düzenli bir iletişim yerine, aniden gelen yoğun bir mesaj akışına sebep olur.

Araştırmacılar, ışık hızına yakın seyahat eden bir uzay aracının mürettebatının yüksek derecede otonom hareket etmek zorunda kalacağını belirtiyor. Çalışmada, "Bu tür bir uzay görevi sırasında, mürettebatın hem çıkış noktasındaki hem de varış noktasındaki insanlarla sürekli iletişim kurma fikrinden vazgeçmesi gerekecek. Sadece fırlatma sonrası kısa bir süre veya iniş öncesinde iletişim sağlanabilir" deniliyor.

Gezegenler Arası Seyahat Hayali Kuranlara Kötü Haber 3

Samanyolu’nun iki katı genişliğinde, türünün en büyük gök cismi keşfedildi Samanyolu’nun iki katı genişliğinde, türünün en büyük gök cismi keşfedildi

İLETİŞİM KESİLECEK

Buna ek olarak, çalışmada ele alınmayan başka faktörler de bulunuyor. Örneğin, hareket eden bir cismin yaydığı sinyaller, Doppler etkisi nedeniyle frekans kaymasına uğruyor. Yani tıpkı yaklaşan veya uzaklaşan bir ambulans sireninin tonunun değişmesi gibi, uzay aracından gelen sinyallerin frekansı da değişecektir. Ayrıca, görelilik etkileri nedeniyle, hareket eden bir cismin yaydığı ışık, hareket yönüne doğru konik bir şekilde yoğunlaşacaktır.

Yani eğer ışık hızına yakın hareket edebilen bir uzay aracı inşa edersek, mürettebatı belli bir noktadan sonra tamamen kendi başına kalacak. Bu da gelecekteki yıldızlararası yolculukların planlanmasını oldukça zorlaştıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Editör: Berfin Bitirim