Geriye dönük staj ücretinin alınması, avukat tutularak yapılır. Avukatlar dolayısıyla verilecek dilekçelerle geriye dönük staj ücretleri tahsil edilebilir. Tüm kurum veya kuruluşlar, bünyelerinde aldıkları stajyerlere emeklerinin karşılıklarını vermek zorundadır. Hem lise hem de üniversitede staj yapan ancak paralarını alamayan kişiler ücretlerini alabilirler.
Geriye Dönük Staj Ücreti Alınması İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Staj ücretinin alınması belgeleri, şunlardır:
- Kişinin ilgili kurumlara kendi imzası ile verdiği dilekçe
- Staj Sözleşme
- Devamsızlık çizelgesi
- SGK Bildirgesi
Geriye Dönük Staj Ücreti Ne Kadar Sürede Alınır?
Staj ücretlerinin alınması, dava bittikten sonra alınabilir. Dava da genellikle tek seferde sonuçlanır. Davanın sonuçlandığı süreden sonra, en fazla 30 iş günü içinde, eski stajyerlerin ücretleri, yasal faizleriyle beraber ödenir.
Geriye Dönük Staj Ücreti Ne Kadar Süre İçin Alınır?
Staj ücretlerinin alınış süreleri, stajın tamamlandığı süreden itibaren en fazla 5 yıl süre ile alınabilir. 5 yılı aşan sürelerden sonra hukuki olarak da müdahale edilemez ve geçmiş staj ücreti alınamaz.
Kimler Geriye Dönük Staj Ücreti Alabilir?
Staj ücreti alabilecek kişiler, daha önceden okudukları bölüm dolayısıyla staj yapmak zorunda olan ve stajını kurallarına uygun olarak tamamlamış kişilerdir. Staj yapması gereken bölümlerin öğrencileri şöyle belirlenmiştir:
- Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri
- Öğretmenlik Lisesi Öğrencileri
- Hukuk Bölümü Öğrencileri
- Tıp Öğrencileri
- Diş Hekimliği Öğrencileri
- Mühendislik Öğrencileri
- Öğretmenlik Öğrencileri
Üniversitelerin Meslek Yüksek Okullarında okuyan tüm öğrencileri
Bu bölümlerin her biri için staj süreleri farklıdır. Ancak hepsinin de staj ücretlerinin ödenmesi zorunludur. Ödenmemesi durumunda da ellerinde resmi olarak kanıt niteliği taşıyan belgeler olan tüm öğrenciler veya mezunlar, geriye dönük staj ücreti olanağından faydalanabilirler.
Stajda Ücret İstenmediğine Dair İmzalanan Belgeyle de Geriye Dönük Staj Ücreti Alınabilir Mi?
Geriye dönük staj ücreti, her koşulda alınabilir. Daha önce imzalanmış farklı belgelerin olduğu herhangi bir sorun yaratmaz. Alınan hizmetin karşılığında ücretinin ödenmemesi kanunen suç sayıldığı için, kişiler açtıkları davayı kazanacak ve staj ücretleri geri alacaklardır.
Stajın Nerede Yapıldığı Önemli Mi?
Geriye dönük staj ücreti almak için, stajın nerede yapıldığı önemsizdir. Devlet kurumlarında veya özel kuruluşlarda yapılan tüm stajlarda hizmet bedeli ödenmek zorundadır. Devlet, özel ve yarı özel yarı devlet tüm kuruluşlara dava açılabilir.
Staj Davalarında Bilinmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Staj davalarındaki bilinmesi gerekenler, şöyle listelenmiştir:
- Bir iş yerinde çalışan hiçbir öğrenci ücretsiz olarak çalışamaz. Ayrıca, stajyer konumunda olan öğrencilerin maaşlarının bir kısmı devlet tarafından karşılanır. Sigortalı olma durumu ise şartlara göre değişiklik gösterebilir.
- En az 20 asıl çalışanı olan iş yeri asgari ücretin en az %30’u kadar para öder.20’den az kişinin çalıştığı iş yeri asgari ücretin en az %15’i kadar para öder ve öğrenci sayılarak çalışan her kişi, tüm vergilerden muaf tutulur.
- Sağlık Bakanlığı, sağlık meslek lisesi öğrencilerinden “staj ücreti” adı altında hiçbir para alınmaması ve yaz stajları hariç mesleki beceri eğitimi yapan tüm öğrencilere staj ücreti ödenmesini karara bağlamıştır.
- Stajyerler için sigortalı olma durumu şartlara göre değişiklik gösterir. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler için staj süresine ait sigorta primleri okulları tarafından ödenir. Ancak sigortalı olup olmama geriye dönük staj ücreti alınma konusunda herhangi bir etkiye sahip değildir.
- Staj yapan öğrenciler için sadece iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primi ödenir.