ABD, Ahmed Eş-Şara için konulan para ödülünü kaldırdı ABD, Ahmed Eş-Şara için konulan para ödülünü kaldırdı

AB üye ülkeleri, çocuk cinsel istismarı materyallerini (CSAM) tespit etmek amacıyla mesajların taranması konusunda hâlâ anlaşamıyor. Bazı ülkeler, suçun tespitinin gecikmesine rağmen mesaj taramasına karşı çıkıyor ve bu durum, adalet ve içişleri bakanları arasındaki görüşmelerde ilerlemeyi engelliyor.

2022'de önerilen tasarı, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında şiddetli tartışmalara neden oldu. Özellikle, son kullanıcıdan alıcıya şifrelenmiş mesajların güvenliğini tehlikeye atacağı endişeleri, bu düzenlemenin sivil özgürlükleri ihlal edip etmeyeceği ve kitlesel gözetimi artıracağı kaygılarıyla çatışıyor.

Güç Dinamikleri ve İlerleme Umudu

Tasarıyı onaylamak için en az 15 üye ülkenin, AB nüfusunun en az %65'ini temsil etmesi gerekiyor. Kaynaklara göre, 19 ülke destek verse de, bu ülkeler yalnızca %45 ile %63 arasında bir nüfusu temsil ediyor. Özellikle Portekiz ve İtalya’nın tavırları belirsizliğini koruyor.

Çekya'nın pozisyonu ise hükümet değişikliği nedeniyle belirsiz. Çekya’nın eski Dijitalleşme Bakanı Ivan Bartoš’un görevinden ayrılması sonrası ülkenin tavrı dikkatle takip ediliyor. Ayrıca Finlandiya, geçen hafta teklifi desteklediğini açıkladı; ancak Hollanda, mevcut güvenlik garantileri sağlanmadığı sürece çekimser kalacağını belirtti.

Gizlilikten Güvenlik Endişelerine Geçiş

Hollanda'nın duruşu, özellikle ülkenin güvenlik ve istihbarat servislerinin düzenlemeye yönelik olumsuz görüşlerine dayanıyor. Önerilen tarama emirlerinin dijital direnci zayıflatabileceği ve kötü niyetli aktörlerin bu sistemi suistimal edebileceği endişesi ön planda. Bu görüş, 34 ülkeden 357 bilim insanının imzaladığı açık bir mektupla da destekleniyor.

AB diplomatı, Aralık ayındaki konsey toplantısında bir uzlaşmanın sağlanabileceğini söyledi. Yasa tasarısının destekçileri, Polonya'nın Ocak ayında konsey başkanlığını devralmasından önce bir anlaşma yapılmasını umuyor.

Kaynak: Haber Merkezi