5. Peygamberim Önderim 40 Hadis-i Şerif Ezbere Okuma ve 5. Her Kitap Yeni Bir Hayat Kitap Okuma Yarışması Ödül Törenleri, Sultanahmet’te bulunan Hacı Beşirağa Külliyesi’nde yapıldı.

Yüz binlere ulaşmayı diliyoruz

Programda gençlere hitap eden ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal, bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmayı tüm Türkiye’deki gençlerin katılımıyla organize etmek istediklerini ancak pandemi şartlarından dolayı sadece İstanbul’da düzenlendiğini söyledi. Okullar kapalı olmasına rağmen 340 okuldan 10 bine yakın gencin yarışmaya katılmasının çok önemli olduğunu belirten Çal, “Peygamber Efendimizle tanışıyor olmak, hadislerini bir referans olarak almak çok değerli diye düşünüyoruz. Gençlerimizin hadisleri ezberliyor oluşu, zihin dünyasında yer etmesi ve hayatında kullanıyor olması çok anlamlı. Biz bütün gençlerimizin bu yarışmaya katılmasını, on binlerin yüz binleri bulmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Evlerimiz hadisle bereketlendi

ÖNDER Genel Sekreteri Abdullah Ceylan da, bu yıl Peygamberimizin izinde yürüyen gençlere rehberlik etmek için hadis-i şerif yarışmasının beşincisini düzenlediklerini belirterek, “İnşallah bu süreç devam edecek. İmam hatip sıralarında oturan bu kimlikle yaşayan gençlerimize peygamber efendimiz her daim rehberlik edecek” dedi. Ceylan, sadece gençlerin değil ailelerin ve evlerin de hadis-i şerifle bereketlendiğini belirterek, gençlerin bunun karşılığını hem bugün hem de tüm hayatları boyunca alacaklarını söyledi.

Takdire şayan bir çaba

Projeye destek veren İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Pehlivan Ağırakça ise gençlere hitabında “Bu sürecin sonucundan ziyade gençlerimizin böyle bir çaba içerisinde olması çok kıymetli. Sonuç ne olursa olsun katılan öğrencilerin hepsinin çok başarılı olduğunu, çok emek verdiğini düşünüyorum” dedi. Yarışmaya katılan gençlerin hepsinin çok başarılı olduğunu kaydeden Ağırakça, “Çünkü süreç çok kıymetli. Peygamber Efendimizin hadislerini ezberlemek takdire şayan. Bizler de katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyduk. İnşallah bu yarışmalar artarak devam eder” diye konuştu.

10 bin genç katıldı

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmaya İstanbul genelindeki 180 imam hatip ortaokulundan 6 bin öğrenci iştirak etti. 150 imam hatip lisesinden ise 4 bin genç katıldı. 3-4 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen final yarışmasında jüri üyeleri Prof. Dr. Ahmet Yücel, Prof. Dr. Zekeriya Güler, Dr. Öğretim Üyesi Mohamad Anas Sarmını tarafından yapılan seçmelerde 20 genç ödül almaya hak kazandı. Yarışmada birincilik ödülü 2 bin, ikincilik ödülü bin 500, üçüncülük ödülü ise 1000 TL olarak belirlendi. 4 ve 10. arasındaki isimlere ise mansiyon ödülü olarak 500’er TL takdim edildi.

Okuyanın yaşamı zenginlik içinde

İstanbul’daki imam hatip lisesi öğrencileri arasında düzenlenen 5. Her Kitap Yeni Bir Hayat Kitap Okuma Yarışması Ödül Töreni de aynı gün Hacı Beşirağa Külliyesi’nde yapıldı. Ödül töreninde konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, kitapların gençlerin hiç bilmedikleri, görmedikleri hayatları, ortamları tecrübe edecekleri yeni bir hayat olduğunu söyledi. Okumanın bir yaşam alışkanlığı olduğunu belirten Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Okuma, hayat boyu hiç bırakılmaması ve sürekli tazelenmesi, dinamik tutulması gereken bir alışkanlıktır. Okuyan her insanın yaşamı zenginlik içindedir. Mevcut uluslararası yarışmalarda hep şunu görürüz; en çok altı çizilen konulardan bir tanesi okuma alışkanlığı. Diğeri de okul öncesinden itibaren eğitimin başlamış olmasıdır.”

Okuyan gençlerimizle daha güçlü gelecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu da kitap okuma halkalarının öneminin bugün daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Biz ilk emri ikra, yani oku olan bir dinin mensubuyuz. Bugün okumanın ve anlamanın değeri çok daha önemli. Biz okuyan gençlerimizle geleceğimizin çok daha sağlam temellere oturduğuna inanıyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın okullarda okumayla ilgili ortak projeler yürüttüğünü ve okullarda en aktif kullanılan alanların kütüphaneler olduğunu belirten Hacıcaferoğlu, “Gençlerimizden bir talep var. Bu talebi karşılamak üzere her türlü kurumla, STK ile seve seve çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Anadolu’yu mayalayanları öğrendiler

 ÖNDER Genel Başkan Danışmanı Mehmet Sönmez ise gençlere hitabında beş yıldan beri programı düzenlerken, “Anadolu’yu mayalayanları gençlere öğretmeliyiz” düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi. Gençlerin Celalettin Ökten’i, Fethi Gemuhluoğlu’nu Mahir İz’i, Rasim Özdenören’i, Necip Fazıl’ı tanıması gerektiğini belirten Sönmez, “Bu kitapları seçerken bu toprağı mayalayanları ve gençliğin öncülerini seçtik. 2 bin 500 kardeşimiz bu yarışmaya katılırken kitabın bir kapı olduğunu her kitaptan yeni bir dünyaya giriş yaptıklarını gördüler” dedi. ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Murat Aslan da, pandemi döneminde 2 bin 500 gencin yarışmaya katılması çok değerli olduğunu belirterek, bu konuda destek olan bakanlıklara, ailelere ve gençlere teşekkür etti.

20 genç ödül kazandı

5. Her Kitap Yeni Bir Hayat Kitap Okuma Yarışmasına katılan gençler, belirlenen eserleri okuyup, kendi aralarında tahlil etti ve sonunda sınava girdi. Sınavda gençlere, Akif Emre’nin Çizgisiz Defter, Rasim Özdenören’in  Müslümanca Yaşamak, Vedat Sağlam’ın Son Direnişçi ve Haluk Dursun’un Gençlerle Hayat Bilgisi isimli kitaplarından toplam 60 soru yöneltildi. Yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin katıldığı yarışma için düzenlenen sınavda en yüksek puanı alarak dereceye giren ilk 20 öğrenci ödüllerin sahibi oldu. Ödül töreninde birinciye 2 bin, ikinciye bin 750, üçüncüye bin 500 TL ödül verildi. 4. ve 10. arasındaki isimler 750 TL, 11. ve 20. arasındaki isimler de 250 TL ile ödüllendirildi.

Editör: Haber Merkezi