Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş
Türkiye’de işsizlik yüzde 9-10 düzeyinde seyrederken 2018 Ağustos ayında yaşanan kur şokuyla beraber işsizlik oranları bir anda yüzde 14’lere yükselmişti. Kur şokuyla şirketler işçi çıkartmaya başlayınca işsizlik, git gide ülke genelinde toplumsal sorunların oluşmasına neden oldu. Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile birlikte işsizlikte çift haneli yüzdelerden tek haneli rakamlar hedefleniyor.
GENÇ NÜFUS İŞKUR’U TERCİH ETMİYOR!
Türkiye’de işsizliğin ana nedeninin genç nüfusun istihdam alanı bulamaması mı yoksa ciddi anlamda iş beğenmeme halinin mi oluşması mı tartışmasına açıklık getirmek için gazetemize açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, 15-24 yaş arasında işsizlik oranının yüzde 27’ye ulaştığını belirtti.
Konar, TÜİK verilerine dayandırdığı rakamları şöyle değerlendirdi:
“Kasım ayı itibarıyla işsizlik oranını yüzde 14 olarak açıklandı. 15-24 yaş arasında işsizlik oranını yüzde 27’ye ulaştı. Elbette bunda gençlerimizin iş beğenmemesi ya da İŞKUR üzerinden bulunan işleri tercih etmemesi yatıyor diyebiliriz. Yıllar önce olmayan işsizlik maaşını alanlar da işsizlik oluşturuyor.”
Türkiye’de vatandaşların işin tanımına bakmadan devlet kadrolarına yerleşmek istediğinin altını çizen Sosyal Güvenlik Uzmanı Konar, devlet kadrolarının garantili, özel sektöre oranla yoğunluğun olmadığını belirterek, vatandaşların özel sektörde aynı hassasiyeti göstermediğini söyledi.
İşsizlik nedir?
İşsizlik, çalışmak isteyip iş bulamadığı için çalışamayan kişinin sebebi kendinden kaynaklanmayan iş bulamama durumudur. Toplumsal bir sorundur. Bir toplumda işsizliğin oluşumunda yaş, cinsiyet, eğitim durumu, coğrafi dağılım ve ülke siyasetinin iç ve dış politikaları etkilidir.
KAMU İSTİHDAMI ARTTI
Konar, “Maaşı ne kadar iyi olursa olsun beden gücüne dayanan, daha yoğun çalışma sistemine sahip işler artık vatandaşlar tarafından tercih edilmiyor. Durumu varsa belli bir süre de olsa işsiz kalmayı tercih ediyor” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine göre, 2019 yılı toplam kamu çalışanı sayısı 2018’e oranla yüzde 7,4 artarak 4 milyon 612 bin kişi oldu.
2019 yılı TÜİK verileri, istihdam edilen kişi sayısının 2018 yılına oranla yüzde 2’lik azaldığını işaret ederken, toplam çalışan kişi sayısıysa 28 milyon 529 kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı, yüzde 46,3 oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 1,6’sı tarım, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 5,5’i inşaat, yüzde 55,4’ü hizmet sektöründe yer alıyor. 2019’da işgücüne katılım oranı 0,4 azalışla yüzde 53,9 olarak gerçekleşti.