Kalp hastalığı, on yıldan fazla bir süredir dünya genelinde önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alıyor. Ancak yapılan son araştırmalar, gelir düzeyi yüksek ülkelerde kanser hastalığının, ölüme sebebiyet vermede kalp hastalığını geride bıraktığını ortaya koyuyor.

Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, beş kıtada 21 ülkede, yaşları 35 ila 70 arasında değişen yaklaşık 163.000 kişinin 10 yıllık sağlık kayıtları analiz edildi.

Çalışma, kanserden ölenlerin sayısının, dünyanın en zengin ülkelerinde kalp hastalıklarından ölenlerin sayısının iki katı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar kanserin bir gün, kalp hastalığını azaltmaya yönelik büyük çabalar sarf eden ülkelerde, en başta gelen ölüm nedeni olmasının ‘muhtemel’ olduğunu ifade ediyor.

Çalışmaya göre, yüksek gelirli ülkelerde ölümlerin %0,6’sı kalp hastalığı, %1,6’sı ise kanserden kaynaklanıyor.

Kalp hastalığı yoksul ülkelerde daha ölümcül

Bununla birlikte, düşük gelirli ülkelerde kalp hastalığının ölümcül olduğu kanıtlandı. Söz konusu ülkelerde ölümlerin %3,7’si kalp hastalığına bağlı gerçekleşirken, % 1,3’lük oranını ise kanser hastalığına bağlı sebepler oluşturuyor.

Orta gelirli ülkelerde fark daha küçük; Kansere bağlı ölüm oranı % 1,4 iken, kalp hastalığına bağlı ölüm oranının ise % 1,8 olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar yüksek gelirli ülkelerde ölümlerin %23’ünün kansere bağlı gerçekleştiğini ifade ediyor. Orta gelirli ülkelerde bu oran %30, yoksul ülkelerde ise %15 olarak tahmin ediliyor.

En önemli etken, sağlık hizmetlerindeki kalite

Kanadalı araştırmacılar, elde edilen bu sonuçlarda, zengin ülkelerin kalp hastalığı oranlarını azaltmak için daha fazla çaba göstererek daha iyi sağlık hizmetlerine sahip olmalarının etkili olduğuna işaret etti.

Uzmanlara göre, birçok ülke önleme metotları ve tedavi yöntemleriyle kardiyovasküler hastalıkları önemli oranda azaltmayı başardığı için, kanser ölümlerinin gelecekte küresel olarak ‘önde gelen ölüm nedeni’ haline gelmesi muhtemel.

Yoksul ülkelerde kalp hastalıklarına bağlı yüksek ölüm oranının nedeni, yüksek risk faktörü değil; sağlık alanındaki düşük kalite ve yetersiz tedavi yöntemlerine bağlı gerçekleşiyor.

Bazı uzmanlar, kanserin daha zengin ülkelerde insanların yaşam tarzlarındaki farklılıklar nedeniyle daha fazla sorun haline gelebileceğini öne sürüyor.

Obezite en az 12 farklı kanser türü sebebi

Global Kanser Araştırmaları Politika Başkanı Kate Oldridge Turner, ‘Kanserin yüksek gelirli ülkelerde en büyük ölüm nedeni olması, şaşırtıcı değil. Çünkü diyet ve fiziksel aktivite gibi birçok kanser riski faktörü, sosyal ve ekonomik faktörlerle bağlantılı.

Aşırı kilolu veya obez olmanın en az 12 farklı kanser türünün nedeni olduğunu ve obezite oranlarının küresel olarak arttığını biliyoruz. Dolayısıyla obezitenin azaltılması, birçok kanseri de önlemeye yardımcı olacaktır.

Hükümetler, sağlıklı yiyecekleri daha ekonomik, uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirmek ve insanların sağlıklı seçimler yapabilecekleri bir ortam sağlamak için harekete geçmeli ve politikalar uygulamalılar.’ dedi.

Prof. Dr. Selim Yusuf, kalp hastalığının fakir ülkelerde daha ölümcül olduğunu, çünkü kalp ameliyatı veya tansiyon ilaçları gibi tedaviler açısından imkanların yetersiz olduğunu söyledi.

Çalışma Kanada, Suudi Arabistan, İsveç, BAE, Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, İran, Malezya, Filistin, Filipinler, Polonya, Türkiye, Güney Afrika, Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Tanzanya ve Zimbabve gibi ülkeleri kapsıyor.

Kaynak: Al-Kudsü’l-Arabî

Kan damarlarının sağlığını nasıl koruruz?Dünya

3. trimesterde günlük 1 bardak nar suyu, fetal beyin gelişimini olumlu etkiliyorDünya

Editör: Haber Merkezi