Gaye Yıldırım/Muhabir

İsrail ile Hamas arasındaki savaş, Gazze Şeridi'nin geniş alanlarını dümdüz eden şiddetli İsrail bombardımanına sahne oldu. Binlerce insan öldürüldü ve binlercesi de yerlerinden edildi. Ve bunların hepsi küçük, yoğun nüfuslu bir kıyı bölgesinde gerçekleşiyor.

Gazze İsrail, Mısır ve Akdeniz arasında sıkışmış durumda. Şerit 40 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 11 kilometre genişliğindedir. Küçük alanda ise toplamda 2,3 milyon insan yaşıyordu. Bu, Washington'un yaklaşık iki katı, Paris'in ise 3,5 katı büyüklüğündedir.

EN YOĞUN NÜFUSLU BÖLGELERDEN BİRİ

Gazze Şeridi dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biridir. Gazze'nin nüfus yoğunluğu kilometre kare başına 5 bin 500 kişi olarak biliniyor.

KONUTLARIN YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI YIKILDI

Gazze'de her gün yüzlerce İsrail hava saldırısı yapılıyordu; İsrail, 10.000'den fazla bomba ve füze kullandığını ve bunun binalara ve altyapıya büyük zarar verdiğini iddia ediyordu. Gazzeli yetkililer, çatışmaların başlangıcından bu yana Gazze'deki konutların yüzde 50'sinden fazlasının yıkıldığını, yaşanmaz hale geldiğini veya hasar gördüğünü söylüyor.

Filistinlileri kendi güvenlikleri için Gazze Vadisi'nin güneyine gitmeleri yönünde uyarmasına rağmen İsrail, Gazze'nin güneyinde Hamas hedefleri olduğunu iddia ettiği yerlere saldırılarını sürdürüyor.

Kentsel alanların dışındaki hasar analizleri, düzinelerce tarım serasının hasar gördüğünü veya tahrip edildiğini ve tarlaların görünür darbe kraterleriyle kaplandığını, bunun da Gazze'nin kendi gıdasını yetiştirme kabiliyetini etkilediğini gösteriyor.

SU KAYNAKLARI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Dünya Sağlık Örgütü günlük su ihtiyacı için minimum gereksinimi içme, yıkanma, yemek pişirme ve banyoyu kapsayacak şekilde kişi başına 100 litre olarak belirliyor. Çatışmadan önce Gazze'deki ortalama tüketim yaklaşık 84 litreydi. Şu anda DSÖ, Gazze'deki ortalama su tüketiminin kişi başına sadece üç litre olduğunu tahmin ediyor.