GÖKHAN EREK / ÖZEL HABER

Türkiye, 6 Şubat depremleriyle ‘Asrın Felaketi’ni yaşadı. Depremleri yaşayan şehirlerden biri de Gaziantep olarak tarihe geçti.

Peki deprem öncesi ve sonrası nasıl bir politika izlendi? Gaziantep’te olası bir depreme karşı ne gibi tedbirler alınıyor? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ çalışmalarını sürdürürken; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu süreçte neler yaptı? Depremzede vatandaşlar için yapılanlar neler? Gaziantep ve Japonya arasında depreme karşı nasıl bir çalışma yapıldı?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’den Diriliş Postası’na özel açıklamalar.

“BEŞERİ SERMAYE VE ALT YAPIDA ÇOK ÖNEMLİ NOKTAYA GELİNDİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı sırada Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 büyüklüğünde yaşanan depremde çalıştığını hatırlatarak, “Bu bizim için büyük deneyimlerden biriydi. Bu deneyimlerden de yola çıkarak ihtiyaçlarımızın belirlenmesi ve hazırlıklı olma konusunda ciddi bir noktadaydık. Hem beşerî sermaye hem de kullanılan makine teçhizatında altyapı bakımından çok önemli bir noktaya gelindi.” şeklinde konuştu.

JAPONYA İLE ORTAK ÇALIŞMA

Bir paradigma değişimine ihtiyaç olduğunu belirten Fatma Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bu gereklilikten hareketle Japonya’ya gittik. Ülkenin kalkınma ajansı olan JICA ile birlikte çalışma fırsatı bulduğumuzda koruyucu-önleyici tedbir kısmında daha yapılması gereken çok önemli işlerin olduğunu gördük. Eksiklerimizin farkına vardık. O nedenle JICA ile yapmış olduğumuz bu çalışmayı incelediğimizde Japonların bu konuda yüksek teknolojiyi nasıl kullanarak uygulamada zihinsel dönüşümü başardığını gördüğümüzde hemen bunu belediyemizde de uygulayacak iş akışları geliştirdik.”

“DEPREME HAZIRLIK ZİHİNSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞARMA İŞİDİR”

Fatma Şahin, depreme hazırlığın her şeyden önce bir zihinsel dönüşümü başarma işi olduğunu dile getirip, “Burada özellikle aile bilinci çok önemli. Dirençli ve güvenli aileler, dirençli okullar tesis etmezsek zihinsel, dönüşümü başaramayız. Toplumsal dönüşümü, yapamayız. Bu nedenle en önemli başlığımız ve çatımız dirençli şehir konusu oldu.” ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ UNSURLAR!

Gaziantep’te ulusal büyük bir mücadelenin olduğunu aktaran Fatma Şahin, sözlerine şu satırları ekledi, “En önemli uygulama yerleri de tabii ki yerel yönetimler. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bütün Belediye Başkanlarımız ve Sayın Valimizin başkanlığında aktif bir şekilde çalıştık. En büyük yapılması gereken şeyin koordinasyon, işbirliği ve güçbirliği olduğunu gördük.”

OLAĞANÜSTÜ DURUMLARA ACİL EYLEM PLANI

Fatma Şahin, zaman yönetiminin çok önemli olduğunu belirterek, “Ama olağanüstü bir durumda acil eylem planı yaptık. İnsan kaynağını doğru ve çok esnek bir şekilde bu süreci yönetmemiz, şehri dirençli hale dönüştürmemiz gerekiyordu. Biz bu dönem insan kaynaklarımızı çok daha güçlü bir şekilde yapılandırdık. Uluslararası bütün kriterlere göre kendi bünyemizi bu hale getirecek şekilde direnç sağlamaya çalıştık. Önümüzdeki mevcut yapıyı nasıl daha performans yüksek bir hale dönüştüreceğiz verimliliği nasıl arttıracağız daha disiplinli bir yapıyı nasıl inşa edeceğiz dediğimiz bir çalışmayı yaptık. Bu zor dönemde sosyal destek projelerini daha yararlı hale getirebiliyorsunuz o yüzden bir taraftan da ihtiyaçlara ulaşmak konusunda neler yapılabilir ona çalıştık.” dedi.

AFET SONRASI İYİLEŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi hafızalarda derin izler bırakırken olası bir depreme karşı ne gibi tedbirlerin alındığı ise merakla takip edilen konular arasında yer alıyor. 

Olası depremlere karşı kurulan Afet Sonrası İyileştirme Daire Başkanlığı’nın en önemli adımlardan biri olduğunu dile getiren Fatma Şahin, şunları kaydetti, “Burada sadece bir afet durumunda nasıl hareket edeceğimizi planlamanın dışında afet risklerine karşı da tüm ilgili başkanlıklarımızla koordineli olarak çalışıyoruz. Bu çok kapsamlı bir mücadele, fen işlerinden imara, yeşil şehirden dirençli kente, yenilenebilir enerjiden suyun yönetimine birçok alt başlığı da içinde barındırıyor. Olası bir afet durumunda bu konuların her birini aynı anda toparlamanız, ayakta tutmanız ve insana hizmete sunmanız gerekiyor. İşte bu anlamda bu daire başkanlığımız çok önemli.

SOSYAL DESTEKLER ÇOK ÖNEMLİ

Fatma Şahin, deprem sonrası sosyal desteklerin de çok önemli olduğunu belirterek, “Her şartta hayat devam ediyor. İnsanın olduğu her yerde belediye hizmetlerinin de devam etmesi gerekiyor. Bu derece, devamlılığı gereken bir meselede planlı davranmak en kritik nokta. İşte biz bu noktadan hareket ediyoruz.

AKILLI KENT GAZİANTEP UYGULAMASI

‘Akıllı Kent Gaziantep’ uygulamasından alınan verilerin hizmetin kalitesinden hızına kadar tüm niteliği etkilediğini söyleyen Fatma Şahin, “Özellikle afet durumlarında hizmetin kalitesinden çok hızı ön plana çıkıyor. Bu noktada akıllı kent bir avantaj haline dönüşüyor. Tüm sorularımızın yanıtlarını, bu sistem ağında bulmamız mümkün: Kim, nerede, ne zaman, nasıl, ne kadar, niçin vb. soruların yanıtlarını bu sistem de daha hızlı alıp harekete geçebiliyoruz.”

Hakem Meler'in darbedilmesi davasında gerekçeli karar açıklandı Hakem Meler'in darbedilmesi davasında gerekçeli karar açıklandı

BAKANLIKLAR VALİLİK VE İLGİLİ BELEDİYELERLE KOORDİNELİ ÇALIŞMA

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı  ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) depremzedelerin yaralarını sarmak ve sıcak yuvalarına kavuşması için hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürürken; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ne gibi çalışmalara imza attığı da kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Fatma Şahin, Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde meydana gelen hasarın tespiti ile çalışmaları yaptıklarını belirterek, Bütün ilgili bakanlıklarla, valiliğimizle ve bütün belediye başkanlarımızla koordineli bir şekilde çalışmalarımıza başladık. Şehir merkezimizde depremden kaynaklanan su kesintilerini çözdük. İlçelerimizde Afet Sonrası İyileştirme Daire Başkanlığı kurduk ve ekipler oluşturarak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik hizmetler götürdük.” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞIN RAHAT ETMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

Depremin ilk anlarından itibaren birçok noktada WC, hamam, çamaşırhane ve mescitler kurarak depremzedelerin rahat hissetmesini sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Fatma Şahin, sözlerine şu satırları ekledi, “Hızlı ve koordineli bir şekilde konteyner kentlerimizi oluşturup vatandaşlarımızı yerleştirdik. Konteyner da ihtiyaç duyacakları hijyen setlerini, mutfak araç gereçleri vb. ihtiyaçlarını karşıladık. Şehir merkezindeki tesislerimizde ve insanların kolay ulaşabildiği meydanlarımızda ayrıca depremden yoğun olarak etkilenen İslahiye ve Nurdağı ilçelerimizde Afet Yönetim Merkezlerinin bulunduğu ve hizmetleri tek noktadan yönettiğimiz meydanlarımızda sıcak yemek ve su içecek ikramları ile kuru gıda dağıtımlarımız oldu. İlçelerimizde kurduğumuz bu meydanlarımızda aynı zamanda sosyal marketten kuaföre, psiko-destek birimlerinden akıl oyunları atölyelerine, ihtiyaç duyulabilecek bütün sosyal hizmetleri kurduk.”

ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİK ÇADIRLARI

Fatma Şahin etkinlik çadırlarında çocukların üzerindeki travmayı en aza indirgemek için etkinlikler organize ettiklerini  söyleyip, “Depremin ilk gününden itibaren vatandaşlarımızın çay, ekmek gibi ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekilde karşılamaya devam ediyoruz. Gıda kolileri dağıtıyoruz. Öğrencilerimize eğitim destekleri veriyoruz.

“ASRIN FELAKETİNİ ASRIN DAYANIŞMASINA ÇEVİRDİK”

Millet olarak asrın felaketini asrın dayanışmasına çevirdiğimizi vurgulayan Fatma Şahin, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Üzerinden yaklaşık olarak 11 ay geçti. Acılarımızı beraber sarmaya devam ediyoruz. Millet olarak birlik içinde olmaya devam ediyoruz.”

Muhabir: GÖKHAN EREK