Fabrikanın önüne dizilmiş olan birçok mezar çubuğu, önümüzdeki haftalarda işlerini kaybetme riskiyle karşılaşan yaklaşık 300 çalışanın isimlerini taşıyor.
Pazartesi akşamından bu yana otomotiv sektörünün yerel ekonomi için hayati öneme sahip olduğu bu bölgede çalışanlar grevde. Valeo'nun bu tesisi, otomobil üreticisi Stellantis'e elektrikli araçlar için batarya soğutma sistemleri üretiyor; Stellantis, Opel, Fiat, Peugeot, Citroën gibi markaları yönetiyor.
Fransa genelinde kapanma tehlikesiyle karşılaşan iki diğer fabrikada ise yaklaşık 1,000 işçi etkilenebilir. Bu belirsizlik, çalışanlar arasında sürekli bir stres ve kaygı kaynağı.
Çalışanların Duygusal Durumu
"Birçok insanın ağladığını, bazılarının ise çöktüğünü gördük" diyen Odile Nasarre, bir malzeme mühendisi ve sendika temsilcisi, "Çoğu, sonucu görmek istemediği için ayrılmaya karar verdi. Burada on kadar çift var. Bu, birçok aileyi etkileyecek" şeklinde konuştu.
Fabrikanın kapısına asılan kağıt çarpıların her biri, işçilerin endişelerini sembolize ediyor. Araştırma ve geliştirme mühendisi Didier, üzerinde 1991-2025 yazılı çarpısını göstererek, "Her şey biraz acı bir notla sona eriyor," dedi ve tarihlerinin yanına çizdiği üzgün yüz ifadesini gösterdi.
57 yaşındaki Didier, fabrikanın kapanması durumunda yeniden eğitim almanın mümkün olmadığını düşünüyor. Valeo'daki ortalama yaşın 53 olduğunu belirten Franck Goulette, sendika temsilcisi, "Birçok kişi şunu soruyor: 'Ne yapacağım?' İşsizlik maaşları, emekli olana kadar yetmeyecek" ifadelerini kullandı.
Otomotiv Sektöründeki Kriz
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2023'te, emekli yaşını 62'den 64'e çıkaran oldukça popüler olmayan bir emeklilik reformunu imzaladı. Düşen otomobil satışları, Valeo gibi firmaların ucuz iş gücü arayışı ve Avrupa Komisyonu'nun 2035'e kadar tamamen elektrikli araçlara geçiş hedefi, Fransa ve AB genelinde otomotiv sektöründe bir kriz yaratıyor.
2012'den bu yana, Fransa'da otomotiv sektöründe 70,000 iş kaybı yaşandı. Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, geçen hafta, Çinli rakiplerden gelen sert rekabeti bir endişe kaynağı olarak göstererek, önümüzdeki aylarda fabrika kapatmalarının mümkün olduğunu ifade etti.
Almanya'da ise Avrupa'nın önde gelen otomobil üreticisi Volkswagen, 90 yılın ardından bir üretim tesisini kapatma olasılığını değerlendiriyor. Avrupa Komisyonu, ucuz Çinli elektrikli araçlara ağır tarifeler getirmeyi düşünüyor.
Valeo çalışanları, otomotiv endüstrisinin Avrupa'daki geleceğinin ne olacağını sorguluyor. "2000 yılında burada 2,000 kişiydik. Bugün 300'den az kaldık. Gelecekte otomotiv sektöründe hala çalışacak kaç kişi kalacak? Bu büyük soru," diyor Odile Nasarre.