Fransız milletvekilleri, Avrupa Birliği'nin bu yıl bir anlaşma sağlaması yönünde çabalarının arttığına dikkat çekerek, Fransa'nın anlaşmaya karşı durmasını talep ediyor.

Mercosur ülkeleri olan Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay ile 20 yıldan fazla bir süredir devam eden ticaret müzakereleri, gümrük tarifelerinin kaldırılması ve 780 milyon kişilik bir serbest ticaret alanı oluşturulması amacıyla yürütülüyor. 2019'da anlaşma sağlansa da, bazı AB üyesi ülkeler çevresel taahhütlerin eksikliği nedeniyle bu anlaşmayı engelledi. Avrupa'nın tarım sektörüne olası etkileri de tartışma konusu.

Cumhurbaşkanı Macron'un Karşıt Görüşü

Fransız çiftçilerinin baskısı üzerine, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anlaşmaya karşı sıkça görüş bildirdi. Ancak Avrupa Komisyonu, yeni pazarlara erişim sağlamak ve Avrupa'nın Çin'e bağımlılığını kırmak amacıyla anlaşmayı destekliyor.

Fransız Yeşil partisi milletvekillerinin, Fransa'nın Avrupa Komisyonu'nun müzakere yetkisini engellemesini ve anlaşmaya karşı bir blok oluşturarak bunu durdurması isteniyor. Anlaşmanın, biyolojik çeşitlilik ve ormanlar için zararlı olduğunu, ayrıca çevre ve sosyal standartların düşük olduğu pazarlara karşı adil bir rekabet oluşturduğunu belirtiyorlar.

AB Yüksek Temsilcisinden 'Gazze' açıklaması: Tarih hepimizi yargılayacak AB Yüksek Temsilcisinden 'Gazze' açıklaması: Tarih hepimizi yargılayacak

Fransız milletvekili Pascal Lecamp, Mercosur anlaşmasına karşı çıkanlar arasında yer alıyor ve Fransa'nın ulusal tarım ve çevre standartlarına saygı göstermesini talep eden bir çözüm önerisini destekliyor. Lecamp, "Tarımda Güney Amerika ile ticaret yapmak imkânsız, eğer Fransa'daki 500.000 çiftliği korumak istiyorsak" diyerek hükümete baskıyı artıracağını vurguladı.

Macron'un Açıklamaları

Macron, bu hafta yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma kabul edilemez" diyerek, Mercosur'un Fransa iç politikasında ne kadar hassas bir konu olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

Kaynak: Haber Merkezi