Raporda dikkat çeken unsurlardan biri, Türk savunma sanayiinin 2000'li yıllarda bağımsızlık kazanma süreci. Türkiye'nin, Batı'dan teknoloji ithalatına bağımlı olduğu dönemlerin ardından araştırma-geliştirme ve endüstriyel altyapıya yaptığı yatırımlar sayesinde özellikle insansız hava aracı (İHA) sektöründe hızla büyüdüğü ifade ediliyor. Bayraktar TB2’nin geliştirilmesi ve operasyonel başarısı, bu sürecin önemli bir kilometre taşı olarak gösteriliyor. İHA'ların, Suriye, Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çeşitli çatışma bölgelerinde etkin şekilde kullanıldığına dikkat çekiliyor.

D R O N

Türkiye'nin Afrika'daki etkisi artıyor

MGK Genel Sekreterliği 12 uzman yardımcısı alacak MGK Genel Sekreterliği 12 uzman yardımcısı alacak

Raporda ayrıca Türkiye'nin Afrika kıtasında artan etkisi üzerinde duruluyor. Türkiye’nin, Afrika ülkeleriyle yaptığı askeri iş birliği anlaşmaları ve kıtaya ihraç ettiği Bayraktar TB2, AKINCI, ANKA gibi İHA platformlarının sayısındaki artış gözler önüne seriliyor. Rapor, Fas, Tunus, Somali gibi Afrika ülkeleri başta olmak üzere toplam 130'un üzerinde İHA ihraç edildiğini belirtiyor.

Bununla birlikte Katar, Pakistan, Ukrayna, Polonya gibi geniş bir ülke yelpazesine yapılan ihracat da raporda yer alıyor. Bu ülkeler, Türk yapımı insansız hava araçlarını çeşitli askeri ve güvenlik operasyonlarında kullanıyor.

Di̇ğer Konu

Baykar'ın üretim ve test merkezleri mercek altında

Raporda dikkat çeken bir diğer başlık ise Türkiye'nin SİHA üretim ve test merkezlerinin uydu görüntüleriyle ayrıntılı olarak incelenmesi. Özellikle Baykar’ın üretim merkezlerinin yer aldığı bu görüntüler, Türkiye'nin askeri altyapısını takip eden Fransız istihbaratının konuya verdiği önemi gösteriyor. Maxar tarafından sağlanan uydu görüntüleriyle desteklenen rapor, Türkiye'nin gelişen savunma sanayii hamlelerini yakından izlediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Fransız Istihbaratından Türkiye'nin İha Gücüne Yakın Takip! 2

Editör: Tuğçe Huy