Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi

Fransa'da son günlerde artan tarım işçisi açığı ve protestolar hükümeti harekete geçirdi. Avrupa devi, çareyi Türkiye'den mevsimlik işçi almada buldu. 

İspanyaİtalya, Fransa, Belçika, Moskova, Bulgaristan, Yunanistan, Hindistan, Polonya, Slovenya, Macaristan… Son bir ayda Avrupa ve Hindistan'da birçok ülkede çiftçiler, düşük fiyatlar, yüksek üretim maliyetleri, hükümet politikaları ve AB düzenlemelerine karşı protestolar düzenledi.

Çi̇ftçi̇ Protesto1

Neden? AB’nin serbest ticaret anlaşmalarında tarım ürünü ithalatı, piyasa düzenlemelerinin karmaşıklığı, sübvansiyon dağıtımındaki adaletsizlik ve sürdürülebilir tarıma geçişteki hatalar gibi konular, çiftçilerin başlıca şikayetlerini oluşturuyor. Artan maliyetler karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesini talep eden çiftçiler, AB’nin çevre kuralları ve iklim düzenlemelerini de eleştiriyor.

İspanya, İtalya, Fransa, Moskova, Bulgaristan, Yunanistan… Dünyada çiftçi protestoları dalga dalga yayılıyor! İspanya, İtalya, Fransa, Moskova, Bulgaristan, Yunanistan… Dünyada çiftçi protestoları dalga dalga yayılıyor!

Çözüm olarak Fransa'da tarım işçisi açığını mevsimlik çiftçi alımında buldu. Avrupa'daki yüksek maliyetler ve düşük kazançlar nedeniyle Fransız çiftçiler işçi bulamıyor.

Domates üreten bir ülke olmasına rağmen domates ithal etmek zorunda kalan Fransa, mevsimlik işçi arayışına girdi.

A A 20240224 33798555 33798524 F R A N S A D A G E L E N E K S E L T A R I M F U A R I N A M A C R O N U N K A T I L M A S I Y L A G E R G I N L I K B A S L A D I

Türkiye'den 100 bin TL maaşla işçi alımı

Fransa'ya gidecek tarım işçilerine ayda 3 bin Euro (101 bin 169 TL) maaş verilecek. Mevsimlik işçi projesi kapsamında Türkiye'den de işçi alımı yapılacak.

Vize kolaylığı Fransız hükümeti, yabancı mevsimlik işçilerin vize almasını kolaylaştırmak için tarım sektörünü "gerginlik içindeki bir sektör" olarak tanıyacak. Bu sayede Türkiye'den gidecek işçilerin vize işlemleri kolaylaşacak.

A A 20240227 33825675 33825670 T A H I L U R E T I M I N D E D U N Y A N I N E N B U Y U K U L K E L E R I N D E N H I N D I S T A N D A B U G D A Y H A S A D I

Fransa'da yabancı işgücü Tarım sektörü halihazırda yabancı işgücüne bağımlı. Covid-19 pandemisinden bu yana tarım sektöründe yabancı işçi kullanımı arttı.

Benzer sorunlar diğer ülkelerde de var Birleşik Krallık da tarım sektöründe iş gücü sıkıntısı yaşıyor. 2024 yılı için Birleşik Krallık, tarım sektöründeki mevsimlik işçilere 45 bin vize verme kararı aldı.

Çi̇ftçi̇ 2

Sonuç olarak; Fransa, yüksek maaş ve imkanlar sunarak Türkiye'den tarım işçisi çekmeyi planlıyor. Bu durum, hem Fransa'daki tarım krizini çözmeye hem de Türk işçilere yeni bir iş imkanı sunmaya yardımcı olabilir.

Muhabir: Pınar KARAHAN