Fransa’da kapatılan nükleer santrallerden elde edilen düşük seviyede radyoaktif metallerin geri dönüştürülerek çatal, tava ve kapı kolu gibi ürünlere dönüştürülmesi planlanıyor. Proje, kapatılan Fessenheim nükleer santralinin yakınlarında kurulacak 15 hektarlık bir geri dönüşüm merkeziyle hayata geçirilecek.

Fransız enerji şirketi EDF, kapatılan Fessenheim santralinden arta kalan malzemelerle ilgili yeni bir öneri sundu. Şirket, "çok düşük seviyeli radyoaktif" metallerin eritilerek çelik veya dökme demire dönüştürülmesini planlıyor. Bu yöntemle, 40 yıl boyunca 500.000 ton düşük seviyeli radyoaktif metalin işlenmesi öngörülüyor.

Radyoaktif Atıkların Geri Dönüşümü Avrupa’da Yaygınlaşıyor

Fransa için bir ilk olacak olan bu uygulama, İsveç, Almanya ve ABD gibi ülkelerde halihazırda kullanılıyor. Bu ülkelerde radyoaktif metaller temizlendikten sonra eritilerek yeni ürünlerde kullanılıyor. Ancak, Fransız kamuoyunun onayı gerekiyor ve halk Şubat 2025'e kadar proje hakkında oy kullanabilecek.

Katil İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 2'si çocuk 8 kişi hayatını kaybetti Katil İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 2'si çocuk 8 kişi hayatını kaybetti

Anti-nükleer kampanyacılar, radyoaktif maruziyetin hiçbir seviyesinin zararsız olmadığını ve düşük dozların bile kanser riskini artırabileceğini savunuyor. Bu nedenle, geri dönüşüm tesisinin kurulabilmesi için Fransız sağlık kanununun değiştirilmesi ve çevresel izinlerin alınması gerekecek.

2022 yılına kadar Fransız yasaları, nükleer santral atıklarının geri dönüştürülmesini yasaklıyordu. Ancak, Şubat 2022'de yayımlanan bir bakanlık kararnamesi ile düşük radyoaktif atıkların belirli koşullar altında geri dönüştürülmesi mümkün hale geldi.

Kaynak: Haber Merkezi