Fransa’ya ilk defa giden niteliksiz Türklerin çalışacağı ilk firmalar genellikle Türk firmaları oluyor. Fransa’da Türk nüfusu azımsanmayacak kadar çoktur. Fransa’da sanayi sektörü, hizmet sektörü ve turizm sektörü oldukça gelişmiştir. Fransa’da sosyal imkânlar, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri gibi imkânlar ücretsizdir; ancak yine de yaşam standartları açısından Fransa’nın kuzey bölgesi ve büyük şehirleri çok ucuz değildir. Yine de genel olarak refah seviyesi yüksek bir ülkedir.
Eğer tek yatak odalı bir ev kiralamak istiyorsanız ödeyeceğiniz aylık ücret Fransa’da en düşük olarak 500-515 Euro arasıdır. Şehir merkezlerine doğru gidildiğinde bu ücret artabilir. Eğer üç yatak odalı bir ev kiralayacaksanız da ödeyeceğiniz en düşük ücret 960 Euro’dur. Şehir merkezlerine doğru bu fiyatlar 1300 Euro’ya kadar çıkabilir.
Fransa’da Çalışma Şartları Nasıl?
Fransa çalışma koşulları genel olarak her işçi için çalışma saatleri ortalama hafta içi günleri 08.00-18.00 arasıdır; ancak yasalara göre hiçbir işçi ara vermeden 4,5 saatten fazla çalışamaz. Yani saat 08.00’de işe başlayan bir işçi, saat 12.00 veya 12.30 olduğu zaman mola vererek 14.00 veya 14.30’da tekrar işe başlamalıdır. Fransa’da bir günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
Fransa’da En Çok Aranan Meslekler Neler?
Fransa’da yapılabilecek işler arasından en çok rağbet görenleri şu şekildedir:
- Restoran İşletmeciliği
- Bar ve Kafe İşletmesi
- Temizlik Hizmetleri
- Yurt Dışı Turizm ve Sağlık Danışmanlığı
- Emlak Danışmanlığı
- Ev Tadilat ve Dekorasyon İşleri
- Günlük Ev veya Daire Kiralama
- İngilizce Öğretmenliği
- Elektronik Ürünlerin Ticareti
- Sıhhi Tesisat, Isıtma ve Soğutma Makineleri Bakım ve Onarım İşleri
- Tekstil ve Tarım Ürünleri Dış Ticareti
Fransa Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Fransa’da çalışma izni alabilmek Fransa oturma izni ile yakından ilişkilidir. Oturma vizesi verilmeden önce çalışma vizesinin alınması gerekir. Fransa çalışma imkânları için çalışma vizesi alabilmek adına gerekli olan işlemleri de genellikle işveren halleder.
Kısa süreli vize alacaksanız yani Fransa’da 90 günden az kalacaksanız ve bu süre zarfında da çalışacaksanız işvereninizin sizin adınıza geçici çalışma izni belgesi alması gerekir.
Çalışma vizesinin onaylanabilmesi için öncelikle iş sözleşmesinin olması gerekiyor. Uzun süreli vize alacaksanız yani Fransa’da 90 günden fazla kalacaksanız ve bu süre zarfında da çalışacaksanız işvereniniz, kendisiyle yaptığınız sözleşmeyi Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE’e gönderir. Oradan da onay gelirse iş sözleşmeniz Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi’ne (OFII) gönderilir ve onayı beklenir. Oradan da onay geldiği takdirde iş sözleşmeniz, Fransa vizesi başvurusu talep ettiğiniz Türkiye’de bulunan Fransa Konsolosluğu, Fransa Başkonsolosluğu, veya Fransa Büyükelçiliğine iletilir. Ardından vize başvurusu için Büyükelçilik veya Konsolosluk sizi çağırır. Uzun süreli vize başvurusu için giderken yanınızda bazı evraklar olması gerekiyor. İşte o evraklar:
- Pasaport
- Başvuru formu
- Başvurusunu yaptığınız çalışma vizesi ve oturma izni türünün gerektirdiği evraklar
Fransız ulusal vizesi için Fransa temsilciliğine sunulması gereken belgeler:
- Cerfa 14571 * 01 başvuru formu
- En az iki sayfa boşluğu bulunan geçerli bir pasaport
- Banka hesap özeti veya banka mevduat hesabı
- Konaklama bilgileri (tapu senedi veya kira sözleşmesi)
- Aile yanında kalınacaksa 10798*03 formu
- Sağlık sigortası
- Çalışma izni
NOT: Fransa’ya gittiğiniz zaman Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi’ne kayıt yaptırmalısınız.
2022 Fransa’da Asgari Ücret Ne Kadar?
2022 yılında Fransa’daki asgari ücret saatlik brüt ücreti olarak 10,57 Euro, aylık brüt ücret 1600 Euro ve aylık net asgari ücret ise 1250 Euro’dur. Brüt asgari ücretten %20 vergi kesiliyor.
Fransa Aylık Gelir Ne Kadar?
2022 Fransa maaşları ortalama olarak 1.883,25 Euro’dur. Fransa iş imkânları ile sağlanan bazı mesleklerin aylık maaş tablosu ise şu şekildedir:
- Muhasebeci maaşı, 2.595,24 Euro
- Mimar maaşı, 3.090,97 Euro
- Garson maaşı, 1.507,66 Euro
- Dişçi maaşı, 7.556,10 Euro
- Ev hanımı maaşı, 1.221,08 Euro
- Avukat maaşı, 4.617,32 Euro
- Tesisatçı maaşı, 1.659,85 Euro
- Doktor maaşı, 6.144,56 Euro
- Hemşire maaşı, 3.129,24 Euro