Güneş panelleri ve batarya üretimi hızla artarken, fosil yakıtlardan uzaklaşma hızı hala Paris Anlaşması'nın belirlediği 1,5 derece sınırına ulaşmak için yeterli değil. Rapor, dünya genelindeki ısınmanın 2050 yılına kadar 2,4 dereceye çıkacağını öngörüyor.

Bakan Kacır, uzay alanında önde gelen firmaların yetkilileriyle görüştü Bakan Kacır, uzay alanında önde gelen firmaların yetkilileriyle görüştü

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunun yayımlanmasıyla birlikte, "Artık Elektrik Çağı'na hızla ilerliyoruz" dedi ve gelecekte enerji kaynaklarının giderek daha fazla temiz elektrik kaynaklarına dayanacağını belirtti.

Fosil Yakıt Üretiminin Devam Etmesinin Sebepleri

Rapor, Çin'in küresel enerji trendlerini yönlendirdiğini ancak bunun olumlu bir gelişme olmadığını gösteriyor. Çin, güneş panelleri ve batarya üretiminin başını çekse de aynı zamanda dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı konumunda. Elektrikli araçlar, Çin'deki yeni araç satışlarının %40'ını oluşturarak petrol ve gaz üreticilerini zorlarken, ülkenin petrol talebinin artışında hala büyük bir rol oynuyor.

IEA'nın bulgularına göre, Çin'in sera gazı emisyonları 2025 yılına kadar zirveye ulaşabilir. Ancak, bazı uzmanlar bu zirvenin 2023'te gerçekleşmiş olabileceğini ve daha fazla veri gerektiğini belirtiyor.

Çin’in Elektrikli Araç Üretimindeki Rolü

Çin, dünya genelindeki elektrikli araçların (EV) yarısını oluşturuyor ve 2030 yılına kadar ülkedeki yeni araç satışlarının %70'inin elektrikli olması bekleniyor. Ülke, aynı zamanda rüzgar ve güneş enerjisi üretimini de büyük ölçüde artırarak kendi iklim hedeflerine uyum sağlıyor.

IEA raporuna göre, elektrikli araçların yaygınlaşması, 2030 yılına kadar günlük petrol talebini 6 milyon varil kadar azaltabilir. Şu anki eğilimler ve politikalar göz önüne alındığında, 2030'da küresel otomobil satışlarının %50'sinin elektrikli olması bekleniyor.

Temiz Enerji ve Artan Elektrik Talebi

Temiz enerjiye geçişteki büyümeye rağmen, enerji talebi de hızla artıyor. "Hafif sanayi tüketimi, elektrikli ulaşım, soğutma, veri merkezleri ve yapay zeka" gibi faktörlerin elektrik talebini hızlandırdığı belirtiliyor.

IEA, küresel olarak kömür, petrol ve doğalgaz talebinin önümüzdeki on yıl içinde düşüşe geçmesini ve karbon emisyonlarının zirveye ulaştıktan sonra azalmasını bekliyor. Rüzgar ve güneş enerjisinin genişlemesi ve elektrikli araçların artan benimsenmesi, daha temiz bir enerji geleceğine işaret ediyor.

Hindistan’ın Yükselen Petrol Talebi

Çin hızla batarya ve yenilenebilir enerjiye geçerken, petrol şirketleri giderek daha fazla ürünlerini Hindistan'a satmaya başlıyor. Hindistan'ın 2035 yılına kadar petrol talebine günlük yaklaşık iki milyon varil eklemesi bekleniyor. Bu, bazı petrol üreticileri için diğer bölgelerdeki azalan büyümeyi telafi etmek adına olumlu bir gelişme olabilir ancak gezegen için kötü bir haber.

Kaynak: Haber Merkezi