Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin sıkı para politikasının devam edeceğine dair güvenlerinin yüksek olduğunu ifade etti. Morales, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselterek not görünümünü durağan belirlediğini belirtti.

Türkiye'de son genel seçim sonrası değişen politika ile not görünümünün iyileşmeye başladığını kaydeden Morales, mevcut ekonomik programın siyasi destekle sürdüğünü vurguladı. Ekonomik kırılganlıkların düzelmesi ile kredi notundaki artışın bağlantılı olduğunu belirterek, uluslararası rezervlerin bu yıl değerlendiğini aktardı.

Kur korumalı mevduat ve dolarizasyondaki düşüşe de dikkat çeken Morales, hükümetin sıkı para politikasını sürdüreceğine inandığını söyledi. Bu yıl GSYH’nin yüzde 5’ine yakın bütçe açığının gelecek yıl yüzde 3 civarına konsolide olacağını öngördü. Enflasyonun 2021 seviyesine dönmemesi gerektiğini vurguladı.

Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi Reel efektif döviz kuru endeksi ekimde yükseldi

Morales, bu yıl enflasyonun yüzde 43, gelecek yıl ise yüzde 21’e gerilemesini beklediklerini belirterek, aylık enflasyon baskılarının azaldığını ve piyasalardaki beklentilerin buna göre ayarlandığını söyledi. Ancak hanehalkı ve firmaların enflasyon beklentilerinin azalma hızının yavaş olacağına dikkat çekti.

2025'te enflasyonun yüzde 21'e inmesi durumunda para politikasında kademeli gevşeme olacağını öngören Morales, bunun sürdürülebilir olabilmesi için sıkı para politikasının sürmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025’te ise yüzde 2,8 büyüyeceğini tahmin ederek, bu büyümenin enflasyon beklentilerini dengeleyeceğini söyledi.

Hükümetin iç talep ve dış faktörlerle dengeli büyüme sağlamaya çalıştığını belirten Morales, bu sürecin öngörülebilir ve güvenilir politikalarla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Mali politikanın dezenflasyona katkısını değerlendiren Morales, 2023'te alınan tedbirlerin bütçe açığını düşüreceğini ve 2025’te daha iyi bir mali tutarlılık beklediklerini aktardı.

Fitch'in son açıklamasında, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve döviz korumalı mevduatlardaki düşüşün dış tamponların iyileşmesi için destekleyici olacağı belirtildi. Fitch, geçtiğimiz yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl martta ise notu "B"den "B+"ya çıkarmış ve not görünümünü "pozitife" yükseltmişti.

Kaynak: AA