Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Türkiye'yi 10 ayda, 54 milyonu aşkın turist ziyaret etti Türkiye'yi 10 ayda, 54 milyonu aşkın turist ziyaret etti

Film Sanayi ve Tüm Sanatçılar Güçlendirme Vakfı (Film-San), 1975 yılında kurulduğu günden bu yana ilk kez "Film-San Sinema ve Dizi Ödülleri"ni düzenledi, Türk sinema ve dizi sektörüne damgasını vuran ve 49 yıl aradan sonra gerçekleşen bu özel ödül töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun görkemli atmosferinde sanat ve sinema dünyasının önde gelen isimlerini ağırladı. Film-San Genel Müdürü Kıvanç Terzioğlu ve Film-San Başkan Yardımcısı Meral Konrat’ın sunuculuğunu üstlendiği gece, Türk sanat camiası için unutulmaz bir anı olarak kayda geçti.

Engin Çağlar'dan Vefa Vurgusu

Film-San Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çağlar, açılış konuşmasında ödül töreninin vakfın tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayarak, "Bizden önceki yönetimler böyle bir etkinliği hayata geçirmeyi düşünmemiş. Ancak benim başkanlığımda, Türk halkının desteğiyle, bu önemli organizasyonu başlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu gece burada kurulan samimi atmosfer, sanat dünyamızın gücünü yansıtan bir tablo" dedi. Vakfın başkanı olarak dokuzuncu yılını geride bıraktığını belirten Çağlar, Film-San’ın gelecek yönetimlerle daha da ileri taşınacağına inancının tam olduğunu dile getirdi.

F İ L M S A N E N G İ N Ç A Ğ L A R

Beyoğlu Belediyesi'nin Sanata Katkısı

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ise törende yaptığı konuşmada, Film-San’ın 49 yıl sonra düzenlediği bu ödül töreninin kültür ve sanat dünyası için taşıdığı derin anlamı vurguladı. "Beyoğlu, Türkiye’nin kültür ve sanat kalbidir," diyen Güney, Beyoğlu'nun sinema tarihindeki önemine dikkat çekti. Sinemanın sanatsal bir disiplin olarak heykel sanatıyla buluşturulmasını Beyoğlu'na yakışır bir adım olarak nitelendirdi ve ödül tasarımını yapan sanatçı Berke Uysal'a teşekkür etti. Uysal, Film-San tarafından plakete layık görüldü.

F İ L M S A N B E Y O Ğ L U B E L E D İ Y E S İ İ

Sosyal Sorumluluk Vurgusu

Gecede 2023-2024'ün "En İyi Sosyal Sorumluluk Filmi" ödülü, TBMM’de engelli milletvekili olarak görev yapan Serkan Bayram’ın hayatını konu alan “Buğday Tanesi” filmine verildi. Ödülü almak için sahneye çıkan Milletvekili Bayram, engelli bireylerin toplumda ve siyasette daha fazla yer almaları gerektiğine dikkat çekti. Film-San Vakfı'na 34 bin liralık bağışta bulunarak sanatın ve sosyal sorumluluk projelerinin önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Fi̇lmsan Serkan Bayram

Bayram, 1997'de hakimlik mülakatlarına katıldı ancak yangında kaybettiği elleri ve yüzündeki yanık izleri nedeniyle elendi. Ödül alırken konuya değinen ve farkındalık oluşturan Bayram, şu ifadelere yer verdi: “Buğday Tanesi filmi, benim 49 yıllık hayatımı anlatıyor. 1974 yılında doğdum. 1 yıl sonra da vakıf kuruluyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Hakim olmak için sınava girdim. Yazılı sınavı kazandım ama mülakatta elendim. Üzüldüm. Hakim ve Savcılık Kanunu izin vermiyordu. Milletvekili olmam nasip oldu. Vekil olduk ve yasayı değiştirdik. Geçen hafta iki gözü görmeyen kardeşim hakim oldu. Engelsiz bir Türkiye için çalışıyoruz. Kimse engelinden dolayı geri kalmasın.”

Vefa ve Onur Ödülleri ile Sanatın Değerli İsimleri Anıldı

Film-San Vefa ve Onur Ödülleri, Türk sinemasının efsane isimlerini onurlandırdı. Bu yıl hayatını kaybeden usta sanatçılar Ayla Algan ve Türker İnanoğlu adına verilen ödüller, yakınlarına teslim edildi. Ayrıca, sinema dünyasına uzun yıllar emek vermiş Hülya Koçyiğit ve Serdar Gökhan, Film-San Onur Ödülü'ne layık görüldü. Koçyiğit’e ödülünü vakfın başkanı Engin Çağlar takdim ederken, Serdar Gökhan'ın ödülünü Murat Özen aldı.

“Vakfı ayakta tutan ve hizmetlerine devam eden bütün değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum”

Vakfın sosyal hakların elde edilmesi amacıyla kurulduğunu anlatan Hülya Koçyiğit konuşmasında, “Film-San Vakfı’nı 49 yıl önce bir avuç gönüllü olarak belki de sinemamızın tek örgütü olarak kurduk. Amaç, sosyal hakların elde edilmesiydi. Bunun için verdiğimiz çabalar neticelendi ve sosyal haklarımıza kavuştuk. O nedenle mutluyum. O gün bugündür bu vakfı ayakta tutan ve hizmetlerine devam eden bütün değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

F İ L M S A N H Ü L Y A K O Ç Y İ Ğ İ T

Dizi ve Sinema Ödülleri

Gecenin en prestijli ödüllerinden olan "En İyi Dizi" ödülü, tarihi ve kültürel değerleri öne çıkaran “Kızıl Goncalar” dizisine verildi. Ayrıca, “Kudüs Fatihi: Selahattin Eyyübi” dizisinden İlker Ezgün "En İyi Dizi Kurgu", “Yalı Çapkını” dizisinden Güldiyar Tanrıdağlı "En İyi Dizi Müzik", “Kuruluş Osman” dizisinden Efe Kubilay "En İyi Dizi Görüntü Yönetmeni" ödüllerini kazandılar.

Dizilerin yanı sıra dijital platformlar da ödüllerle onurlandırıldı. “Erşan Kuneri” ve “Kulüp” dizileri "En İyi Dijital Dizi" ödülüne layık görüldü. Bu iki yapım, özellikle dijital platformlarda yakaladıkları başarılarla öne çıktılar. "En İyi Dijital Sinema Filmi" ödülü "İstanbul İçin Son Çağrı" filmine giderken, Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ, dijital sinemada en iyi oyuncular olarak ödül aldılar.

Kulüp Hayranların Müjde!

Kulüp dizisinin önce İngilizce sonra da Türkçe müzikalinin yapılacağı haberi verildi.

Sinema Kategorisinde Büyük Ödüller

Film-San Sinema Ödülleri kategorisinde yılın en prestijli ödülleri de sahiplerini buldu. Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kuru Otlar Üstüne”, "En İyi Sinema Filmi" ödülüne layık görülerek geceye damgasını vurdu. Ayrıca Onur Tuna ve Aras Bulut İynemli, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü paylaşırken, "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü Gupse Özay'a takdim edildi. Necati Şahin’in yazdığı “Atatürk” ve “Atatürk 2” filmleri de en iyi senaryo ödülüne layık görüldü.

F İ L M S A N A T A T Ü R K

“Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan daha nice filmler yapılması dileğiyle”

Sette bulunması sebebiyle törene katılamayan Aras Bulut İynemli düşüncelerini aktardığı bir video gönderdi. İynemli videoda, “Film-San Vakfı'nın 49 yıl aradan sonra düzenlediği bu törende ödül almaktan gurur duyuyorum. Bu ödül Atatürk filmiyle gelince çok daha anlamlı ve değerli. Mustafa Kemal Atatürk; vatan aşkıyla, inancıyla, azmiyle, kazandıklarıyla, dehasıyla bizlere ve dünyaya ilham oluyor. Bu film aslında bizim için her şeyden çok bir sorumluluktu ve bunu layıkıyla yerine getirebildiğimiz için gerçekten çok mutluyum. Başta yönetmenimiz Mehmet Ada Öztekin ve büyük bir sevgiyle emekle çalışan tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Bu ödülü onlar adına alıyorum. Ayrıca sevgili Onur Tuna'yı ve atamızı canlandıran tüm meslektaşlarımı canı gönülden kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan daha nice filmler yapılması dileğiyle herkese tekrardan çok teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

F İ L M S A N A T A T Ü R K A R A S B U L U T İ Y N E M L İ

Makedonyalı Şarkıcı Big Mama Geceye Damga Vurdu

Film-San Sinema ve Dizi Ödülleri Töreni’ne Makedonya’dan Filmsan Vakfı için özel olarak gelen ünlü şarkıcı Big Mama, muhteşem performansı ve şarkılarıyla geceye renk kattı. Şarkıcının akıcı Türkçesi geceye katılan davetliler tarafından alkışla karşılandı.

F İ L M S A N B İ G M A M A

Sanat ve Emeğin Buluştuğu Gece

49 yıllık bir aranın ardından düzenlenen bu ödül töreni, Türk sinema ve dizi sektörüne verdiği destekle dikkat çekti. Bu anlamlı gecede, sanatçıların çabaları ve emeği ödüllendirilirken, Türkiye’nin kültür-sanat hayatına dair önemli mesajlar verildi. Hem sinema hem de dijital platformlarda üretimin ve yaratıcılığın öneminin altı çizilirken, sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren bu ödül töreni, sanat dünyası için unutulmaz bir anı olarak hafızalara kazındı.

Kaynak: Haber Merkezi