7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda UNRWA çalışanlarının da rol aldığı iddia edildi. İtalya ve ABD, bu iddialar üzerine UNRWA'ya yaptıkları yardımları dondurdu. Almanya Dışişleri Bakanlığı da endişesini dile getirerek soruşturma başlatılmasını talep etti.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, iddiaların doğru çıkması halinde cezai müeyyide alınacağını açıkladı. PLO lideri Hüseyin el-Şeyh, yardımların durdurulmasına tepki göstererek kararın geri alınmasını istedi.

Tartışmanın temel noktasında UNRWA’ya yapılan yardımların kesilmesi, Filistinli mültecilerin acil ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir engel oluşturacaktır.

Yardımların kesilmesi, bölgedeki istikrarsızlığı ve şiddeti daha da artırabilir. UNRWA'nın tarafsızlığı ve şeffaflığı konusunda endişeler dile getiriliyor.

UNRWA, iddiaların araştırılması için bir soruşturma başlattı. Yardımların kesilmesiyle ilgili bir geri adım atılmış değil. Bölgedeki durum gergin ve belirsizliğini koruyor.

Öte yandan, Filistin'e yapılan yardımların kesilmesi, bölgedeki insani krizi derinleştirebilir. Uluslararası toplumun acil adımlar atarak krizi çözmesi gerekiyor.

UNRWA nedir?

UNRWA, 1950 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Filistinli mültecilere yardım etmek amacıyla kurulmuştur. UNRWA, 5 milyondan fazla Filistinli mülteciye gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel ihtiyaçlarda yardım sağlıyor.

UNRWA'nın faaliyetleri büyük ölçüde uluslararası yardımlara dayanıyor.

Muhabir: Pınar KARAHAN