“Geleceğe Nefes Ol” kampanyasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı bu sene büyük bir projeye imza attı. 11 milyon fidanın dikilmesiyle ormanlık alanlara katkı sağlandı. Küresel ısınmayla birlikte havanında kirlenmesinin önlemesine katkı sağlanacak fidan dikim projesi dün gerçekleştirildi. 11 milyon fidanın dikimiyle gündem olan projeye eleştiriler de gecikmedi. Fidan dikim zamanını tartışmaya açan bazı kesimler yeni bir soruyu da beraberinde getirdi. Fidan dikme mevsimi ne zaman? Ağaç ne zaman ekilir? Orman Genel Müdürlüğü’nün de açıklama yaptığı Fidan dikme mevsimi ne zaman? Ağaç ne zaman ekilir? İşte tüm yanıtlar.
FİDAN DİKME MEVSİMİ NE ZAMAN?
Ağaç dikimi yapılırken uygun dikim zamanın seçilmesi toprağın veriminden ve havadan yararlanmak aynı zaman da en yüksek dikim başarısını elde etmek için önemlidir. Her ağacın kendine göre bir dikim mevsimi aralığı vardır.
İlkbahar’da Ağaç Dikimi
İlkbahar’da ağaç dikimi kışı çetin geçen yerler için uygun görülmektedir. Kışları aşırı soğuk olan bölgelerde Nisan, mayıs ayları gibi hava ılımanlaşmaktadır. Aynı zaman da bol yağmur almaya başlayan bölgede ilkbahar dikimi yapmak bitkiler açısından iyi olacaktır. Erken ilkbahar dikimleri yağışlardan faydalanmak açısından iyidir. Özellikle geniş yapraklı bitkilerde erken dikim önem arz etmektedir. Tomurcuklar açtıktan sonra dikim yapmak pek sağlıklı değildir.
Yaz Sonu Dikimi
Yaz sonu dikimi kışları ve bahar ayları kurak geçen sadece yaz yağışları alan bölgeler için uygundur. Ladin türü ağaçlar için bu mevsimde ekim fayda vermektedir. Ağustos başı ve eylül sonunu kapsayan bu sürede gönül rahatlığı ile ağaç dikebilirler.
Sonbahar Dikimi
Sonbahar mevsiminde dikilen ağaçların ortak özelliği sürgünü ilkbahar mevsiminin başlarında vermesidir. Bitkinin sürgün verme mevsimine yetişmesi için sonbahar başlarında ekilmektedir. Fazla don olmayan bölgelerde ve rüzgârdan korunaklı bölgelerde sonbahar dikimleri uygun görülmektedir.
Kış Dikimi
Kış dikimi Akdeniz ve batı ege gibi denizin ılıman iklimine sahip bölgelerin için uygundur. Kışları fazla don olmaması ve ilkbahar mevsiminde çok yağış almasından dolayı bu bölgelerde kış dikimi yapılması daha uygundur. Yazları ağaç dikmek sıcaklık ve kuralık olduğu için bu bölgelerde uygun değildir.
MEYVE FİDANLARININ DİKİMLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR?
Meyve fidanlarının dikimlerinde dikkat edilmesi gereken her fidanın dayanıklılığının ve dikim mevsiminin farklı olmasıdır. Meyve fidanı dikiminde zamanlama kadar dikim yeri ve toprağın da önemi vardır. Killi topraklarda dikim yapanlar için kurak mevsimler tercih edilmektedir.
Meyve fidanları genel olarak sonbahar ile ilkbahar mevsimleri aralığında dikilmektedir. Meyvelere su yürümeden meyve fidanlarının dikimleri gerçekleştirilmelidir. Fidan dikilmeden 1 ya da 2 yıl önce fidelemeli ve burada sürekli bakım ile kökler güçlendirilmelidir. Kökleri güçlü olan ağaç fidanlarının toprak ile uyum sağlaması ve yetişmesi daha kolay olmaktadır.
ORMAN GENEL MÜDÜRÜ’NÜN AÇIKLAMASI
Ayrıca fidan dikme ayını eleştirip yanlış ayda fidan dikiliyor söylentilerini yayanlar için Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey söylentilerin hakikati yansıtmadığını açıkladı. Karacabey, ”Fidan dikme ayı Kasım ayıdır. Ülkemiz için fidan dikilmesi acısından ideal bir aydır. Bu bilimsel olarak da kesin olarak belirlenmiştir.” dedi.