Neşat Ergül / Diriliş Postası

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı iken FETÖ soruşturması kapsamında “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan Metin Topuz’un 3 Ekim’de alınan ifadesi ortaya çıktı. Topuz ifadesinde, FETÖ üyesi olmadığını iddia ederken, 1982 yılında başladığı konsolosluk görevinin ardından 1993 yılında Amerikan Narkotik Polis Teşkilatı’nın (DEA) İstanbul Bürosu’na geçtiğini anlattı. 17/25 Aralık soruşturmasını yürüten firari FETÖ’cü Zekeriya Öz ile 2 kez görüştüğünü itiraf eden Topuz, Öz ile ‘adli konulalrda nasıl beraber çalışabileceklerini’ konuştuklarını söyledi.

Casusluk suçlamasıyla tutuklanan Metin Topuz

Yine DEA yetkililerinin, FETÖ’cü emniyet yetkilileriyle birçok kez irtibat kurduğunu, bu irtibat toplantılarına kendilerinin de katıldığını anlatan Topuz, bazı görüşmelerin ABD’de yapıldığını ve kendisinin de burada hazır bulunduğunu belirtti.

‘ÖRGÜTÜN DIŞ İRTİBATI’ OLDUĞU KUVVETLİ ŞÜPHE

Topuz’un ifadesi ve elde edilen deliller sonucu şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ adına 17/25 Aralık girişiminin yargı ayağını yöneten ve suç tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün örgütün üst düzey yöneticisi olduğu vurgulandı. 17/25 Aralık girişimi başlatılmadan hemen öncesinde ortak irtibatlarının noktalarının da 1994-2017 yılları arasında 120 kez yurtdışı giriş-çıkış kaydı bulunan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi şüpheli Metin Topuz olduğuna dikkat çekilen iddianamede, şu bilgilere yer verildi: “FETÖ’nün taşeron olarak kullanıldığı 17/25 Aralık girişiminde şüpheli Metin Topuz’un girişimin emniyet ve yargı ayağını yürüten şüphelilerle eylemin faili konumundaki dış istihbarat ve ülkeler arasında aracılık görevini yürüttüğü, sözde soruşturma dosyasındaki sahte delil ve ses kayıtlarının yurtdışına çıkarılması konusunda FETÖ mensuplarının dış irtibatı olduğu yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu anlaşılmıştır.”

İddianamede, Topuz’un iletişimlerinin incelenmesi sonucu diğer 121 şüpheliden daha fazla FETÖ ile yoğun irtibatının bulunduğuna da yer verildi.

İkinci gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Metin Topuz’dan sonra, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan ikinci bir kişi hakkında da ajanlık yaptığı için gözaltı kararı verdiği ortaya çıktı. Türk vatandaşı bu kişinin eşinin ve çocuğunun da sorguda olduğu öğrenildi. Başsavcılık, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C’nin ifadesi için savcılığa davet edildiğini, bu kişinin eşi ve çocuğunun ise Amasya’da gözaltına alındığını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi