15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen 249 şehit ve 2196 vatandaşımızın yaralandığı hain işgal girişiminde komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada bir kısım gazinin avukatlığını üstlenen Avukat Fatih Atalay, sanıkların örgütsel bağlantılara ciddi kıymet verdiklerini belirterek, “Bu bağlar işledikleri suçların vahametini anlamalarını engelliyor.” dedi.

Atalay, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda 1 Ağustos’tan itibaren görülmeye devam eden davaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ’nün 13 aydan beri belli bir stratejiyle müdafaa geliştirdiğine şahit olduklarını belirten Atalay, gelinen süreçte darbeci sanıkların baştan beri inkara dayalı savunmalarının yanında darbeye iştirak etmeyen komutanları ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı suçlayarak, onları itibarsızlaştırarak darbe suçunun içine çekmeye çalıştıklarını söyledi. Atalay, bu durumun sanık ifadelerinden anlaşıldığını ifade etti.

BENZER İFADELERLE SAVUNMA YAPIYORLAR

Akıncı Üssü davasındaki sanıkların çoğunlukla askeri lise yıllarından beri FETÖ’nün içerisinde olduklarının bilindiğini vurgulayan Atalay, sanıkların küçük yaşlarından süregelen bir tedbir ve takiye mantık örgüsü içinde inkara ve reddetmeye yönelik bir yapıları düşünüldüğünde duruşmalarda benzer ifadelerle savunma yapmalarının şaşırtıcı bir durum olmadığını kaydetti.

FETÖ’nün de diğer tüm silahlı terör örgütleri gibi üyelerinin moral ve motivasyonunun devamı için sürekli ileri bir tarihe atıfta bulunarak iyi günler vaadinde bulunduğunu ifade eden Atalay, sanıkların duruşmalardaki laubali ve inkara dayalı tavırlarının da bundan kaynaklandığını söyledi.

KAPALI DEVRE HİYERARŞİ BAĞINA SAHİP BİR ÖRGÜT

Avukat Atalay, duruşmalarda dinlenen asker sanıkların hiçbirinin, kamera görüntülerine rağmen, darbenin sivil imamlarını Akıncı Üssü’nde gördüklerine dair bir ifade vermediklerini belirterek, “FETÖ, askeri hiyerarşiden tamamen bağımsız, kapalı devre hiyerarşi bağına sahip bir örgüt. Sanıkların çoğu örgütsel bağa sahip ve bu bağlantılarına ciddi kıymet veriyor. Örgütsel bağları işledikleri suçların vahametini anlamalarını engelliyor. Ancak zamanla bu işin vahametinin farkına varıp bu tavırların değişeceğini tahmin ediyorum.” dedi.

HEDEFLERİ YARGILAMAYI UZATMAK

Sanıkların iddianameyle ilgisi olmayan, hayat hikayelerinin ötesine geçmeyen ifadelerinin yargılamayı uzatmaya matuf olduğunu, mahkeme heyetinin ise bu durumun üstesinden gelecek tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan avukat Atalay, yargılamanın makul sürede devam ettiğini, yönetici vasfına sahip sanıkların ifade ve çapraz sorgusunun ardından yargılamanın daha da hızlanacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim