15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen 249 şehit ve 2196 vatandaşın yaralandığı hain işgal girişiminde, Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin 64 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi. Savunması alınan eski üsteğmen Mahmut Onur Uçar, uçaksavarla halkın olduğu yere ateş ettiğini kabul ederek, “Telsizden ateş emri geldi. A4 makineli tüfeği doldurdum, kalabalık ikiye ayrılmıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı duvarına doğru ateş ettim. Atışı, saat 12 istikametine, karşıdaki duvara 90 derecelik bir açı ile sağa sola gitmeyecek şekilde yaptık.” dedi.

“Karargaha geldiğimde tanklar çalışır vaziyetteydi”

Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşma, sanık eski Uzman Erbaş Mehmet Çınar’ın savunmasıyla başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hiyerarşisinde en alt kademede bulunan biri olarak emirleri sorgulama konumunda olmadığını savunan Çınar, 15 Temmuz akşamı evinde bulunduğu sırada bölük komutanı sanık eski Yüzbaşı Hüseyin Nişancı’nın emriyle birliğe geldiğini söyledi.

Karargaha geldiğinde tankların çalışır vaziyette olduğunu ifade eden Çınar, Nişancı’nın emriyle mühimmat yüklemesi yapıldıktan sonra zırhlı araçlarla karargahtan ayrıldıklarını kaydetti.

“Engellere takılmayın, barikatları ezerek geçin” talimatı 

Tankta, kendisiyle birlikte eski astsubay Erkan Doğru, eski uzman çavuş Kadir Özsağlam ve er M.Ö’nün bulunduğunu aktaran Çınar, nereye gideceklerine dair bilgisinin bulunmadığını iddia etti. Daha sonra telsizden görüştükleri Nişancı’nın, Genelkurmay Başkanlığı karargahına saldırı olduğunu, önlem almak için gittiklerini söylediğini bildiren Çınar, bölük komutanı Nişancı’nın görüşmenin devamında, “Engellere takılmayın, barikatları ezerek geçin” talimatı verdiğini aktardı.

“Kandırıldığımızı anladık”

Karargaha geldiklerinde cep telefonundan haberlere baktığında Genelkurmay Başkanının kaçırıldığına dair haberleri gördüğünü söyleyen Çınar, ilerleyen saatlerde darbe girişimi olduğu bilgisini alınca kandırıldıklarını anladıklarını ifade etti.

Genelkurmay’da bulunduğu süre boyunca darbe girişimini destekleyecek bir tutum sergilemediğini savunan Çınar, “Komutanların direktifiyle hareket ettik. Darbe olduğunu anlayınca da polise sığındık. Milletimin emrinde bayrağın dalgalandığı her yerde görev yaptım. Bana emir verecek amirleri ben seçemem, terör saldırısına karşı emniyet almak için onların emriyle Genelkurmay’a gittik.” ifadelerini kullandı.

“KOKTOD emri üzerine hazırlık yaptık”

Sanık eski üsteğmen Mahmut Onur Uçar ise 15 Temmuz’da nöbetçi olduğu için karargahta kaldığını söyledi. Nöbetçi astsubayın kendisine alarm verildiğini bildirmesi üzerine tabur komutanı sanık eski Yarbay Nuri Büyükyazıcı’yı aradığını belirten Uçar, daha sonra karargahta olmayan bölük komutanlarını birliğe gelmeleri için aradığını ifade etti.

Tank sürücülerini de çağırdıktan sonra teçhizatlı olarak içtima alındığını ifade eden Uçar, bölük komutanının Genelkurmay Başkanlığına terör saldırısı olduğunu, olaya müdahale etmek için gideceklerini söylediğini ifade etti.

Uçar, “Kolluk Kuvvetlerinin Toplumsal Olaylarda Desteklenmesi (KOKTOD) protokolü kapsamından bize verilen görev nedeniyle bu emri yadırgamadık. Emir üzerine hazırlıklar yapıldıktan sonra tanklarla karargahtan çıktık.” dedi. Sıhhiye Köprüsüne geldiklerinden telsizden, “Barikatlara takılmayın ezin geçin” anonsunu duyduğunu belirten Uçar, söz konusu ifadenin kim tarafından söylediğini bilmediğini iddia etti.

“Uçaksavarla ateş ettim”

Genelkurmay Başkanlığı karargahına geldiklerinde, tabur komutanı Büyükyazıcı’nın nizamiyeye en yakın tankın kimde olduğunu sorduğunu bildiren Uçar, “Bende olduğunu söyleyince, telsizden ateş emri geldi. A4 makineli tüfeği doldurdum, kalabalık ikiye ayrılmıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı duvarına doğru ateş ettim. Atışı, saat 12 istikametine, karşıdaki duvara 90 derecelik bir açı ile sağa sola gitmeyecek şekilde yaptım. İlk ateşi karşı duvara attıktan sonra yere ateş ettim. Böylece kurşunlar, yerden duvara sekecek, bize gelecekti. Mermi yorulduğu için halk zarar görmeyecekti.” ifadelerini kullandı.

Bir zaman sonra Büyükyazıcı’nın tankı ana nizamiyeden dışarıya çıkartarak Eskişehir yolundaki kamyonlara da ateş etmesi için emir verdiğini söyleyen Uçar, “Tankı söylenen yere çektim. A4 makineli tüfekle söylediği yere 10-15 atım atış yaptım. Atış yaptığım esnada A4 tutukluk yaptı. Uçaksavarla atış yapmamı söyledi ancak o da tutukluk yaptı. Bunun üzerine bölük komutanı Hüseyin Nişancı gelerek tutukluluğu gidermeye çalıştı ancak gideremedi.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim