İnternet herkes için kolayca erişilebilen bilgi ve sınırsız eğlence kaynağı sunuyor. Her yaş grubundan insan sanal dünyaya içerik üretmeye başlamış durumda. Yapılan içeriklerin fazla izlenmesi nedeniyle birçok insan fenomen olma şansı yakalıyor. Bu fenomenlerin bir kısmı yararlı bir kısmı ise zararlı içerikler paylaşıyor. TRT Haber’de M. Semih Kara’nın yapımcılığını yaptığı ‘Güvenli Tık’ programında bu hafta bu konu üzerine duruldu. Uzmanlar “Dijital fenomenlik ve gençlerin üzerindeki etkisi neler?” bu konuyu hakkında konuştu.
Programa Türk Medya Dijital Sosyal Medya Takım Lideri Enes Özdemir, Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Işıl Kabakçı Yurdakul ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Salih Gümüş katıldı.
Dijital Fenomenlik nedir?
Dijital Fenomenliği, ürettiği içerikler ile birçok insanı bir araya getirmeyi başaran kişi ve kuruluş olarak tanımlayan Özdemir, fenomenliği ünlü olmanın bir eşiği şeklinde yorumladı.
Doç. Dr. Kabakçı Yurdakul ise gençlerin en önemli kaygısının beğenmek ve beğenilmek olduğunu söyleyerek beğenilmenin fenomenlerin içerikleriyle anlam bulduğuna dikkat çekti.
Gümüş, dijital fenomenlikle internet kullanıcılarının hızlı bir biçimde sosyal medya üzerinden kitle oluşturduklarını ifade ederek şunları söyledi;
“Bu kitleleri kendilerine bağlayabilmek adına da her gün ilginç mantıklı olmayan çalışmalar yapıyor. İlginçliğin yanı sıra kötü olan kısım ise gençler fenomenleri örnek almaya başlıyorlar.”
FENOMENLER GENÇLERİN GÖZÜNDE BİRER İDOL
Doç. Dr. Kabakçı Yurdakul gençlerin aynı dili kullanma istekleriyle aynı fenomenleri takip etmeleri arasında paralellik görüldüğünü söyledi. Yurdakul, dijital fenomenliğin iki boyutuna dikkat çekti;
“Birincisi kendi kişiliklerini oluşturmak adına etkiliyorlar. Gençleri rol model olarak etkileyebiliyorlar. Bir diğer boyutu ise sosyal kabulü sağlamak için kendi ortamlarındaki dillerini ve sosyal kabullerini sağlamak için dijital fenomenlerden etkileniyorlar. Biliyor olmak takip ediliyor olmak onlar için önemli bir kabul aracı haline dönüşüyor. O yüzden bu ortamın aktif bir takipçisi olmak istiyorlar. Özellikle izlenme oranları en yüksek olan dijital fenomenleri takip ediyor ve biliyor olmak istiyorlar.”
Dijital dünyada fenomenlerin gençlerin üzerinde büyük etkisi olduğuna vurgu yapan Özdemir, fenomenlerin gençlerin gözünde birer idol olduğunu belirtti.
EBEVEYNLER İLK ÖRNEK OLMALI
Video paylaşımlarında dünyada en sık kullanılan web sitesi olan Youtube’da takipçi sayısına göre rollerin biçilmeye başlandığını söyleyen Gümüş, ebeveynlerin çocukları için birinci örnek olmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu nedenle çocukları kademeli olarak sanal dünyadan uzaklaştırılmasını gerektiğini anlattı.