Fecriati sanatçıları özellikleri nelerdir? Türk Edebiyatı Fecriati sanatçı kimlerdir? Soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Türk Edebiyat dünyası çeşitli gruplar halinde faaliyet göstermiş ve çeşitli eserler ortaya çıkarmışlardır. Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Fecriati topluluğuyla ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. Peki, Fecriati sanatçıları özellikleri nelerdir? Türk Edebiyatı Fecriati sanatçı kimlerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…
2. Meşrutiyet'ten sonra 24 Temmuz 1908 tarihinde ülkede ilan edilmiş olan, hareketli ve canlı bir edebiyat dönemine girildi. Edebiyattaki bu canlılık, aslında 2. Meşrutiyet ile özgürlük ortamı içinde her çeşit fikrin serbest olarak tartışılabilir hale gelmiş olmasındandır. Bu yıllarda, edebiyat alanında hevesli İstanbullu gençlerden bir grup, 1909 senesinde Fecriati isimli topluluğu kurmuşlardır.
TÜRK EDEBİYATI FECRİATİ SANATÇI KİMLERDİR?
1909 senesinde kurulan Fecriati topluluğunun amacı, Servetifünun'dan daha gelişmiş bir edebiyat hareketi ortaya koymaktı. Bu edebiyat topluluğunun sanatçıları, Serveti Fünun ve Rübab gibi dergilerde düşüncelerini dile getirdiler. Fecriati, edebiyatımızda bir bildiri ile kurulmuş olan ilk topluluktur.
Türk Edebiyatı Fecriati sanatçıları:
- Ahmet Haşim
- Refik Halit Karay
- Mehmet Fuat Köprülü
- Emin Bülent Serdaroğlu
- Şahabettin Süleyman
- Hamdullah Suphi Tanrıöver
- Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Faik Ali Ozansoy
- Celal Sahir Erozan
- Ali Canip Yöntem
FECRİATİ SANATÇILARI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Fecriati topluluğu kimlerden oluşur açıkladıktan sonra, bu topluluk sanatçıları hangi görüşleri benimsediler detaylıca şu şekilde:
- Aruz ölçüsüyle aşk ve doğa konulu şiirler yazılmıştır.
- Serbest müstezat kullanılmıştır.
- Arapça ve Farsçanın etkisinde ağır bir dil söz konusudur.
- Sanatçılar, Fransız sembolizmiyle daha sıkı bağlar kurmuşlardır.
- Şiirde konudan çok söyleyiş önemlidir.
- Gerçek şiir herkesin kendisine göre yorumlayabileceği şiirdir.
- Şiiri duyulmak için yazılan sözden çok musikiye yakın bir türdür.
- Bu dönem şiirleri “sanat için sanat” anlayışıyla yazılmıştır.
- Fecr-i Ati döneminin en güçlü şairi Ahmet Haşim’dir. Sanatçı, topluluğun diğer üyeleri Milli Edebiyat akımına katılmasına rağmen kendi sanat görüşünden taviz vermemiştir.