Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2024 Dünya Gıda ve Tarım Durumu (SOFA) raporunu yayımladı. 156 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, küresel tarım-gıda sistemlerinde yıllık yaklaşık 12 trilyon dolarlık gizli maliyetler bulunuyor. Bu maliyetin yüzde 70’ini oluşturan 8,1 trilyon dolar, sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Sağlıksız beslenme, kalp hastalığı, inme ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken çevresel ve sosyal maliyetleri de artırıyor.

Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor Yatarken telefonla uğraşmak uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

Endüstrileşmiş Tarım-Gıda Sistemlerinin Etkisi

Raporda, gizli maliyetlerin daha çok üst-orta ve yüksek gelirli ülkelerdeki endüstrileşmiş tarım-gıda sistemlerinde ortaya çıktığı vurgulanıyor. FAO, bu sistemlerdeki sağlık ve çevresel etkileri daha iyi anlamak için 13 beslenme risk faktörü tanımlıyor. Risk faktörleri arasında tam tahılların, meyve ve sebzelerin yetersiz tüketimi, aşırı sodyum tüketimi, kırmızı ve işlenmiş etin fazla tüketilmesi gibi alışkanlıklar yer alıyor.

"Gerçek Değişim Bireysel Eylemlerle Başlar"

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, rapor hakkında yaptığı açıklamada, "Şimdi yaptığımız seçimler, belirlediğimiz öncelikler ve uyguladığımız çözümler ortak geleceğimizi belirleyecek. Gerçek değişim; destekleyici politikalar ve hedefli yatırımlarla desteklenen bireysel eylemler ve girişimlerle başlar. Küresel tarım-gıda sistemlerinin dönüşümü, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak ve herkes için müreffeh bir gelecek sağlamak için temel önem taşıyor," dedi.

Kaynak: AA