Facebook, TikTok ve YouTube kullanıcıları, bu platformlarda yaşanan politika ihlalleriyle ilgili itirazlarını artık Avrupa İtiraz Merkezi'ne yapabilecekler. Yeni kurulan bu bağımsız kuruluş, dijital hizmetler kanunu (DSA) çerçevesinde İrlanda’daki düzenleyici otorite Coimisiún na Meán’dan onay aldı.

Avrupa İtiraz Merkezi, kullanıcıların sosyal medya platformlarındaki politika ihlalleriyle ilgili kararlarına itiraz etmeleri için alternatif bir çözüm sunmayı hedefliyor. Bu yeni yapı, kullanıcıların pahalı ve zaman alıcı yasal yollarla uğraşmak zorunda kalmadan sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak. Merkez, özellikle insan haklarına referansla içerik politikalarının platformların politikalarına uygun olup olmadığını değerlendirecek.

Sadece Facebook, TikTok ve YouTube ile Sınırlı

İlk aşamada sadece Avrupa Birliği'ndeki Facebook, TikTok ve YouTube kullanıcılarının itirazlarını değerlendirecek olan merkez, gelecekte başka platformları da kapsama hedefinde. Merkezin bünyesinde, farklı bölgeler, diller ve politika alanlarında uzmanlaşmış bir ekip bulunacak.

DSA ve Platformların Yükümlülükleri

Merkez, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında onaylanan bir "mahkeme dışı çözüm organı" olarak faaliyet gösterecek. Şubat 2024'te yürürlüğe giren DSA, platformların içerik düzenleme ve şeffaflık önlemleri almasını zorunlu kılıyor. Avrupa Komisyonu, şu ana kadar 45 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahip olan 25 platformu "Çok Büyük Çevrimiçi Platform" olarak belirledi. 

Çinli bilim insanları Ay'ın toprak örneklerinden manyetik alan değişimini ortaya çıkardı Çinli bilim insanları Ay'ın toprak örneklerinden manyetik alan değişimini ortaya çıkardı

Finansman ve İlerleyen Süreç

Merkezin finansmanı, her bir dava için sosyal medya şirketlerinden alınan ücretlerle sağlanacak. Kullanıcılar ise yalnızca cüzi bir ücret ödeyecek ve eğer karar lehlerine çıkarsa bu ücret geri iade edilecek. İlk davaların yıl sonuna kadar merkeze ulaşması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi