Evren dönüyor olabilir mi? Dünya, Güneş ve Samanyolu dönüyor; şimdi bazı bilim insanları, tüm evrenin de döndüğünü öne süren bir model geliştirdi. Eğer bu model doğrulanırsa, modern fiziğin en büyük problemlerinden biri olan “Hubble gerilimi” çözülebilir.

Evrenin genişleme hızını açıklamada kullanılan iki farklı ölçüm yöntemi, birbirinden oldukça farklı sonuçlar veriyor. Bu tutarsızlık “Hubble sabiti gerilimi” olarak biliniyor ve bilim dünyasında adeta bir kriz yaratmış durumda.

Ancak ABD ve Macaristan'dan bir grup fizikçi, evrene çok küçük bir dönme hareketi ekleyerek geliştirdikleri modelin bu krizi çözebileceğini öne sürdü. Hawai Üniversitesi’nden gökbilimci István Szapudi, “Modelimiz, şaşırtıcı bir şekilde mevcut astronomik gözlemlerle çelişmeden paradoksu çözüyor” dedi.

Resim 2025 04 16 100307769

HUBBKE GERİLİMİNİN AÇIKLAMASI

Araştırmacılara göre evrenin bir tur dönmesi trilyonlarca yıl sürebilir. Ancak bu dönme, çok uzak galaksilerde daha belirgin etkiler yarattığı için, ölçüm farklarını açıklayabiliyor. Yani hem 67 hem 73 km/sn/Mpc sonucu, bu yeni modele göre “doğru” olabilir.

Dönen evren fikri daha önce de bazı gözlemleri açıklamak için gündeme gelmişti. Örneğin galaksilerin çoğunun bir yöne dönmeyi tercih etmesi gibi... Ancak bu, ilk kez Hubble gerilimini açıklamak için kullanıldı.

Bu teori doğru çıkarsa, sadece genişleme hızını değil; evrenin yapısını, yaşını ve hatta doğasını yeniden düşünmemiz gerekecek. Hatta bazı teorilere göre evrenimiz, başka bir evrenin içindeki bir kara deliğin merkezinde bile olabilir...

Bakan Kacır: Fırsatları gerçeğe dönüştürmeyi başaracağız Bakan Kacır: Fırsatları gerçeğe dönüştürmeyi başaracağız

Araştırma henüz erken aşamada. Bir sonraki adım, bu dönen evren modelinin detaylı bir bilgisayar simülasyonunu oluşturmak ve gözlemlerle uyuşup uyuşmadığını test etmek olacak.

Editör: Berfin Bitirim