Alınan uzaklaştırma kararına karşı kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde ilgililerin aile mahkemesine giderek evden uzaklaştırma kararını fes etme talebinde bulunabilir. Bu itirazda tedbir kararının usul kurallarına aykırı olarak yahut haksız olarak verildiği savunmasında bulunulabilir, tedbir gerektirecek durumun ortadan kalktığı belirtilebilir.
Evden Uzaklaştırma Kararına İtiraz Nereye Yapılır?
6284 sayılı yasa madde 9 hükmüne göre hakim tarafından verilen tedbir kararına evden uzaklaştırma kararına itiraz edilecek yer hükmü veren mahkemedir ancak itirazı incelemeye yetkili olan mahkeme o yerdeki başka bir aile mahkemesidir. İtiraz mercii itirazı 1 haftalık süre içerisinde değerlendirir veya tedbirin devamına yani itirazın reddine ya da tedbirin sona ermesine yani itirazın kabulüne karar verir.
Uzaklaştırma Kararına İtiraz Süresi Nedir?
Alınan uzaklaştırma kararının haksız olduğunu düşünen kişi bu karara itiraz edebilir. Evden uzaklaştırma kararına itiraz süresi 2 haftadır. İtiraz mercii kararı veren Aile Mahkemesi’dir. Ancak itirazı incelemeyi bir üst numaralı Aile Mahkemesi yapmaktadır. Yapılan itiraz hakkında 1 hafta içinde karar verilir. Verilen kararlar kesindir.
Evden Uzaklaştırma Kararını Kim Verir?
Evden uzaklaştırma kararını veren mercii Aile Mahkemesi hakimidir. Yani şiddet uygulayan eş hakkında uzaklaştırma veya diğer tedbirleri aile mahkemesi hakimi verir. Ancak bazı tedbir kararlarını mülki amir verir. Yani ilçelerde kaymakam illerde vali bu kararları verebilir.
Evden Uzaklaştırma Kararına Yapılan İtirazı Kim İnceler?
Evden uzaklaştırma kararına yapılan itirazı inceleyen mercii, o yerde aile mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması halinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin tek dairesi bulunması halinde asliye hukuk mahkemesine, aile mahkemesi hakimi ile asliye hukuk mahkemesi hakiminin aynı hakim olması halinde ise en yakın asliye hukuk mahkemesine gecikmeksizin gönderilir. İtiraz mercii kararını bir hafta içinde verir. İtiraz üzerine verilen evden uzaklaştırma kararı kesindir.
Evden Uzaklaştırma Nasıl Alınır?
Evden uzaklaştırma tedbiri almak için Aile Mahkemesi hakimine başvuru yapılır. Ancak aile mahkemesi hakimine başvuru şart değildir. İlgili kamu merciilerine başvurulursa da o merciiler durumu aile mahkemesi hakimine bildirmek durumundadır.
6284 sayılı Kanun madde 8 hükmüne göre en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek aile mahkemesi hakimine, mülki amire veya kolluk birimine başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruyu ilgili kişi, Bakanlık yahut kolluk görevlileri – C. savcısı yapabilir.
Evden Uzaklaştırma Kararına Uyulmazsa Ne Olur?
Evden uzaklaştırılan veya hakkında herhangi başka bir tedbir kararı verilen kişi bu kararlara uymazsa 3 gün ile 10 gün arasında zorlama hapsine mahkum edilir. Burada bir ceza yargılaması da işlemez.
Karara aykırı davrandığı tespit edilen kişi hakkında aile mahkemesi zorlama hapsi kararı verir. Kişinin fiili başka bir suçu içeriyor olsa ve hali hazırda işleyen bir ceza soruşturması – kovuşturması olsa bile bu zorlama hapis uygulanır
Evden uzaklaştırma tedbirlerinin ihlal edilmesi ikinci, üçüncü ve daha fazla kez ihlal edilmesi durumunda bu sefer verilecek olan zorlama hapsi süresi 15 ile 30 gün arasında değişir. Her ihlalde tekrar ceza verilir. Ancak toplam 6 aylık zorlama hapsinden sonra artık zorlama hapsine hükmedilemez. Bu durumda artık cebren evden uzaklaştırma kararına uyulmasına çalışılır.