Merve Dere/ Özel
Son zamanlarda kiracıların en büyük sorunu, oturduğu evin satıldığını öğrenerek evden çıkarılmak istenmesi. Peki ev satıldığında kiracıya ne olur? Kiracı, evden hemen çıkarılabilir mi? Biz de bu soruyu sizler için işin uzmanına sorduk. Avukat İbrahim Halil Can, kiracının böyle bir durum ile karşı karşıya kalması durumunda haklarının neler olduğu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Hukukumuzda mülkiyet hakları Anayasa ve diğer kanunlarca koruma altına alınmış bu hak kapsamında kişiler özgürce malları üzerinde kullanma, tasarrufta bulunma ve devretme gibi haklara sahiptirler. Tabi hukukumuz bu devirleri yaparken de o maldan faydalanan kişi ya da kişi menfaatini de gözetmiş bir denge oluşturmayı amaçlamıştır.
KİRACI, EVİN SATILMASI DURUMUNDA PANİKLEMEMELİ
Avukat Can, kiracıların böyle bir durum karşısında endişeye kapılmamalarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
Kiracılar böyle bir durum karşısında paniğe kapılmamalı.Bu kapsamda ev sahipleri de bu hakkın kullanımı olarak evlerini satıp üzerinde serbestçe tasarruf edebilir. Fakat yeni ev sahibi evi devraldıktan sonra kira sözleşmesi devralınma ile beraber sona ermez. Yeni malik kira sözleşmesinin tarafı haline gelir.
EVİ SATIN ALAN, KİRACIYI ÇIKARMAK İSTİYORSA BUNU İSPATLAMAK ZORUNDADIR
Eğer ki yeni malik kiracıyı tahliye etmek istiyor ise edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili taşınmaza kendisinin ya da yakınlarının ihtiyacı olduğunu bildirmeli ve edinme tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açması gerekmektedir.
Avukat Can, yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması için ispatlaması gerektiğini vurgulayarak şunlara değindi:
Burada şuna dikkat edilmelidir ki yeni malik kiracıyı sadece taşınmazı satın alması nedeniyle kiracıyı tahliye edemez. Yeni malik edinilen taşınmaza kendisinin ya da yakınlarının ihtiyacı olduğunu ispatlamak zorundadır”